Mozaik

Órákig lehet bámulni a világ legszebb csigáit

A festett csigák (Polymita picta) a sárgától a rózsaszínen át a téglavöröset érintve egészen a feketéig számtalan színváltozatban előfordulnak a természetben. Egyedi, szőlőnagyságú házukat bámulva pedig az embernek olyan érzése lehet, mintha egy sehová nem vezető csigalépcsőt bámulna, írja riportjában a National Geographic.

Kubában a legsokrétűbb a világon csigaállomány, de egynek sincs olyan változatos színezete és mintázata, mint a festett csigáknak. Nem véletlen, hogy sokan ráállták a gyűjtésükre, aztán a házaikat eladták a turistáknak, vagy Európában és az Egyesült Államokban értékesítették azokat. A kereslet az egyik oka annak, hogy Kubában veszélyeztetett fajnak számít, és több mint egy évtizede védelem alá helyezték őket. A washingtoni egyezmény (CITES) értelmében 2017-ben mindenhol betiltották a festett csigákkal való kereskedelmet.

A festett csigák Kuba keleti partvidékét népesítik be, ugyanakkor a tudósok a pontos számukat megbecsülni sem tudják, mert sok kis apró területen élnek, amelyek megfelelnek az életfeltételek számukra.

A faj egyedei főleg fákon és cserjéken élnek, főleg zuzmóval és mohával táplálkoznak. Az ezekben található ásványi anyagoknak köszönhető a házuk rendkívül színes kinézete. Hogy a külalakjuk megvédi-e őket a ragadozóktól, vagy jelent-e bármilyen előnyt más fajokhoz képest a védekezésben, az egyelőre rejtély.

A csigák ökológiai szempontból is rendkívül fontos szerepet töltenek be, hiszen olyan őshonos és ritka állatfajok táplálékául szolgálnak, mint például a kubai csigászhéja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The genus Polymita includes six species, all unique to the East of Cuba. Some, like Polymita picta in the picture, are quite widespread, while others like P. brocheri are extremely rare and localised. Despite their mesmerizing colors, polimitas are hard to spot. I could locate them only thanks to biologist and conservationist Norvis Hernandez who has shown me this beautiful specimen aestivating in the tree canopy. My story on the #Cuban painted snails, also known as #polimitas, which I shot in 2019 on assignment for @nabu_international is featured on @natgeo. Follow link in my bio. #natgeo #animalsofinstagram #lovecuba #biodiversity #endangeredspecies

Bruno D’Amicis (@brunodamicisphoto) által megosztott bejegyzés, Júl 16., 2020, időpont: 7:16 (PDT időzóna szerint)

Élőhelyüket alaposan megtizedelték a kávétermesztők és alapjában véve a terjedő mezőgazdasági munkálatok, de a klímaváltozás is szerepet játszik a populációjuk csökkenésében.

2012 és 2016 között a kubai hatóságok 15-ször ütöttek rajta kereskedőkön, és több mint 23 ezer darab, az Egyesült Államokba tartó festett csigát foglaltak le. És sajnos a washingtoni egyezmény sem segített az illegális csigakereskedelem visszaszorításában. Ugyan a turisták megértik, hogy nem szabad hazavinni a csodálatos teremtményeket, azokkal nehéz mit kezdeni, akik üzletszerűen foglalkoznak ezzel. Festett csigákat egyszerűen lehet ma már rendelni amerikai, spanyol vagy tajvani honlapokról is.

Kubában a festett csigák gyűjtése akár esetenként 20 dolláros, átszámítva 7 ezer forintos büntetést is vonhat maga után.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik