Mozaik

Tűzgyujtási tilalmat rendeltek el három alföldi megyében

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Betiltották Magyarországon az avar és kerti hulladék égetést
Célja a levegő minőségének javítása.

A kiszáradt erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között gyúlékony állapotba került, így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. A száraz, kánikulai időjárás miatt a biomassza és tűzterjedési viszonyok további kedvezőtlen változása várható, fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata.

A fokozott erdőtűzkockázat miatt az alábbi megyékben hirdettek tűzgyújtási tilalmat:

  • Bács-Kiskun
  • Csongrád-Csanád
  • Jász-Nagykun-Szolnok

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Kiemelt kép: Pixabay

Kecskenyájak segíthetnek az erdőtüzek megelőzésében
Mindent megesznek, amit ehetőnek éreznek, különösen a faleveleket szeretik, éppen ezért alkalmasak az erdőszegélyek tisztogatására.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik