Mozaik

Tűzgyujtási tilalmat rendeltek el három alföldi megyében

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.
Korábban a témában:

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A kiszáradt erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között gyúlékony állapotba került, így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. A száraz, kánikulai időjárás miatt a biomassza és tűzterjedési viszonyok további kedvezőtlen változása várható, fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata.

A fokozott erdőtűzkockázat miatt az alábbi megyékben hirdettek tűzgyújtási tilalmat:

  • Bács-Kiskun
  • Csongrád-Csanád
  • Jász-Nagykun-Szolnok

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Kiemelt kép: Pixabay

Kecskenyájak segíthetnek az erdőtüzek megelőzésében
Mindent megesznek, amit ehetőnek éreznek, különösen a faleveleket szeretik, éppen ezért alkalmasak az erdőszegélyek tisztogatására.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.