Mozaik

Közép-amerikai díszhal honosodott meg a Hévízi-lefolyóban

2020. augusztus 17-én, a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patak szakaszán szokatlan halat fogott kukorica-giliszta csalival egy sporthorgász. Beszámolója szerint a hal nagyon mohón kapott és intenzíven ellenállt a horgon, de mivel nem tudta, milyen fajról van szó, a Magyar Haltani Társasághoz fordult segítségért.

A szervezet a honlapján közzétett válaszában azt írja, a fotó alapján beazonosította a halat, amely a tűzfejű tarkasügérnek (Vieja melanurus, korábban Paraneetroplus synspilus), illetve a hibridjének egy sötétebb színezetű hím példánya.

Mint fogalmaznak,

a Közép-Amerikából származó díszhalat, melyet egy felelőtlen akvarista telepíthetett be, öt éve mutatták ki a Hévízi-tó elfolyó vizéből, ahol meghonosodott.

Dr.Takács Péter, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos főmunkatársa korábban a Turista Magazinnak arról beszélt, ezek az idegenhonos fajok a meleg vízhez kötődnek, így annak a veszélye egyelőre csekély, hogy az ország más vízfolyásaiban is elterjedjenek. A hőforrások környezetének különleges élőlényközösségei számára azonban veszélyt jelenthetnek.

Megjegyezte azt is, változnak a környezeti viszonyok, melegszik a klíma és az állatok elkezdenek észak felé terjedni.

Ennél azonban nagyobb jelentősége van annak, hogy teljesen globalizált a világ. Ha nagyon akarja az ember, Új-Zélandról két nap alatt itt lehet, és ha a zsebében ott lapul egy olyan faj, amelynek megvan a potenciálja ahhoz, hogy invázióssá váljon, akkor az két nap alatt ide tud kerülni. A Duna-Majna- Rajna csatornának köszönhetően az Északi-tenger össze van kötve a Fekete-tengerrel, hajóval teljesen végig lehet menni.

Évi 30-40 tonna haltetemet visznek el a Balaton-partról
Az elpusztult egyedek legnagyobb része a tavaszi időszakban tűnik fel a parti régióban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik