Mozaik

Így lett a világ legnagyobb rágcsálójából hal

A feljegyzések szerint valamikor a XVI. és a XVIII. század környékén néhány venezuelai pap speciális kéréssel fordult a Vatikánhoz. Ebben az állt, hogy találtak egy állatot, ami vízben él, úszóhártyás lábai vannak és olyan íze van, mint a halnak, írja az Atlas Obscura.

Mivel nagyon közeledett a húsvétot megelőző böjt időszaka, arra kérték a Vatikánt, sorolják a halak közé az állatot, így azt az elkövetkező hetekben bárki szabadon fogyaszthatja majd.

A Vatikán némi meglepetésre igennel válaszolt, így történhetett meg az, hogy a kapibara, amely a ma ismert legnagyobb rágcsáló a világon, halként megjelenhetett a menüsorban böjt időszaka alatt.

Fotó: Flickr / Shirley SekarajasinghamFollow

A venezuelaiak ezt a hagyományt azóta is követik, a kereslet pedig egy időben olyan mértéket öltött, hogy az illegális vadászat miatt gyakorlatilag a kihalás szélére sodródott a kapibara (másik nevén vízidisznó) az országban. A kormány beavatkozásának és a gyors szaporodásnak köszönhetően viszont az állat ma már nem veszélyeztetett a dél-amerikai országban.

Fogyasztói szerint a kapibara húsának íze nagyon hasonló a halakéhoz, ez részben annak köszönhető, hogy főleg vízinövényekkel táplálkoznak. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy a vörös húsokhoz is igen közel áll ez az ínyencség.

Venezuelában szinte mindenhez felhasználják, a levesektől a tepsiben sült ételeken át egészen a nemzeti ételnek számító empanadáig.

Vízidisznó, az állatok legjobb barátja - fotósorozat
A kedves lény a legnagyobb rágcsáló a világon, mérete elérheti a 134 centimétert és akár 66 kilogrammot is nyomhat.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik