Mozaik

Szirmot bontottak az ország legmérgezőbb vadvirágai

Konkrétan a kutyadöglesztőfű és a gyilkos csomorika.

Az ősz közeledtével virágzó növényeink száma egyre csökken, az ilyenkor szirmot bontó vadvirágok viszont ugyanolyan mutatósak, mint a kora tavasztól folyamatosan nyíló társaik.

A Duna-Dráva Nemzeti Park és a Hortobágyi Nemzeti Park területén mostanság egy-egy, az ország legmérgezőbb vadvirága borítja színpompásan a mezőt, rétet.

Őszi kikerics

Az őszi kikerics levelei meghaladhatják a 30 centimétert is, az akár 5 centiméteres tokok általában kiemelkednek a földtől. Nem ez azonban az egyetlen érdekesség a virággal kapcsolatban: az őszi kikerics az egyik legmérgezőbb növényünk.

Virágzik az őszi kikerics (Colchicum autumnale) a Mecsekben, Kisújbánya közelében 2020. szeptember 23-án. Fotó: MTI/Sóki Tamás

Népi nevei között a közismert őszike mellett a kutyadöglesztőfű is szerepel. Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okozhatnak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulhatnak.

Az őszi kikerics Magyarország domb- és hegyvidékeinken viszonylag gyakori, az Alföldön viszont csak elszórtan fordul elő. A Mecsekben most gyönyörű látványt nyújt az őszi kikerics virágmező.

Gyilkos csomorika

A napokban a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai felmérték a gyilkos csomorika (Cicuta virosa) állománynagyságát az Óhalászi-Holt-Tiszán, és az ott található úszólápokon több ezer példányt sikerült detektálni hazánknak ebből az egyik legmérgezőbb lápi növényfajából.

Fotó: H. Zell/Wikimedia Commons

A gyilkos csomorika minden része, de elsősorban kellemes, zeller illatú, édes ízű gyöktörzse erősen mérgező cikutoxint tartalmaz.

A növény természetvédelmi értéke 5 ezer forint.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

30 millió forint értékű vadvirágmezőt találtak Debrecen közelében
Több ezer tőből áll a felfedezett csillagvirág-populáció.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik