Virágzó vidékünk

2020-ban a nemes májvirág az év vadvirága

Toronymagasan a legtöbb szavazatot kapta.

Az Év vadvirága program keretében minden évben egy hazánkban vadon előforduló növény kerül a figyelem középpontjába. A 2010 végén magánkezdeményezésként indult internetes szavazást évek óta a Magyar Természettudományi Múzeum koordinálja.

2019 vadvirága a magyar zergevirág
Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

A beérkezett szavazatok alapján az Év Vadvirága 2020-ban a nemes májvirág (Hepatica nobilis). A szavazatok 54%-ával egyértelműen a legtöbb szavazatot kapta a báránypirosító (Alkanna tinctoria, 29%) és a kövér daravirág (Draba lasiocarpa, 17%) előtt, olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum blogjában.

Mit kell tudni az év vadvirágjáról?

A májvirág kora tavaszi, március–áprilisi virágzású növény, ekkor hozza 6-7, ritkán akár 10 lepellevélből („szirom”) álló kék virágait, melyek olykor rózsaszínek vagy fehérek is lehetnek. Levelei jellegzetesen három hegyes karéjúak, némiképp a máj lebenyeire emlékeztetnek és kitelelnek, azaz egész télen át megtalálhatók, ha nem takarja őket hó.

Fotó: Pixabay

Maga a növény kis termetű, alig 5–15 cm magas, bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben, köves talajú tölgyesekben találkozhatunk vele. Elsősorban a Dunántúl déli felén (Somogy, Baranya és Tolna), valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban fordul elő. Emellett megtalálható a Visegrádi-hegységben és a Karancs környékén is. Európa nagy részén honos, de a Brit-szigeteken csak behurcoltan fordul elő.

1988 óta védett faj, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik