Virágzó vidékünk

2019 vadvirága a magyar zergevirág

Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.
Korábban a témában:

Az Év vadvirága program keretében minden évben egy hazánkban vadon előforduló növény kerül a figyelem középpontjába. A 2010 végén magánkezdeményezésként indult internetes szavazást évek óta a Magyar Természettudományi Múzeum koordinálja. A legutóbbi évek közül 2016-ban a mocsári kockásliliom, 2017-ben pedig a hóvirág nyerte el az elismerő címet.

2018 vadvirága a kornistárnics
Három gyönyörűségből lehetett választani.

A program célja az ország több régiójában előforduló növényfajok széles közönséggel való megismertetése, melyek nem közönségesek, állományaik visszaszorulóban vannak és aktív védelmükért bárki tehet a programhoz kapcsolódó rendezvényeken, eseményeken, akár önállón is.

Az Év vadvirága 2019 címért – a mozgalom kuratóriumának döntése alapján – három szép és figyelemre érdemes faj versenyzett: a macskahere, a magyar zergevirág és a tündérfátyol. Szavazni 2018. december 31-ig lehetett.

A beérkezett szavazatok alapján az év vadvirága 2019-ben a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) lett, mely a szavazatok 47%-ával maga mögé utasította a tündérfátyolt (32%) és a macskaherét (21%) is.

Magyar zergevirág

száraz, nyílt tölgyesek, erdőszegélyek növénye, hazánkban elsősorban a Dunazug-hegyvidék környékén, leginkább talán a Vértesben, valamint a Mátrában és a Bükkben fordul elő. Máshol már kimondottan ritka, így a Mecsekben, a Mezőföldön és a Duna–Tisza-közén csak igen elszórtan található meg. Európában is csak kis területre korlátozódik: a Kárpát-medencén kívül a Balkán-félsziget keleti felén található meg elszórtan Észak-Görögországig.

Kiemelt kép: Magyar zergevirág – Fotó: Pixabay

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.