Mozaik

Kevesebb, de jó minőségű idén a kajszitermés

pixabay
pixabay
Ahogy a legtöbb gyümölcs, úgy a kajszi is előbb kezdett érni idén, most 1500 forint körül mozog az ára, hamarosan érkezik a befőzni való is kilója 700-1000 forintért.

A sárgabarack terméssel kapcsolatban Juhász Dávid, az egyik pásztói zöldséges vezetője nyilatkozott a Noolnak elmondva azt, hogy az idei évben kiváló minőségű lett a népszerű gyümölcs.

Nemsokára érkeznek majd a berakni való barackok, amelyek ára 700-1000 forint között mozog. Az étkezési kajszi kilónkénti ára pedig 1500 forint. Ugyanakkor az ár nagyon változó. Az elkövetkezendő időszakban már nem fog csökkenni az ára, hiszen hamarosan leérik. Mint ugyanis a legtöbb gyümölcs, így a sárgabarack is előbb kezdett el érni idén a meleg időjárás miatt

– fogalmazott a zöldségbolt vezetője, aki elmondta azt is, hogy a kajszi esetében leginkább a közepes méretűt választják a vásárlók, mert az ízre is finomabb, mint a nagyobb.

Utóbbi ráadásul hamarabb is romlik. Az apróbb szeműeket pedig többségében befőzésre használják, így például lekvárt készítenek belőle. Ezek kevésbé szépek, de jóval érettebbek, mint a nagyobbak és levesesebbek is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a sárgabarack terméssel kapcsolatban nemrég arról számolt be honlapján, hogy a megszokottnál két héttel korábban kezdődött idén a kajszibarack betakarítása a hazai ültetvényeken. Bár a minőséggel egyelőre nincs probléma, a mennyiséget ebben az évben is jelentősen befolyásolták a tavaszi fagyok.

Kifejtették: a NAK és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) legutóbb végzett körképe szerint a tavalyi gyenge termésnél jobb, de a 2022-esnél kevesebb a barack.

Kapcsolódó
Minden várakozást felülmúlhat az idei kajszitermés
Több mint duplája lehet az idei termés a tavalyinak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik