Virágzó vidékünk

Szirmot bontott az év vadvirága

Különleges jelentőségű és veszélyeztetett fajta.

Nyár végén bontja szirmait a nyúlánk szárú, sötétlila színű kornistárnics, melyet 2018-ban az év vadvirágának választottak. A kornistárnics korábban bekerült a Magyar Értéktárba, azaz a hungarikumok előszobájába, így akár megkaphatja a hungarikum elismerést is.

2018 vadvirága a kornistárnics
Három gyönyörűségből lehetett választani.

Hazánkban a hegy- és dombvidékeken, valamint az alföldeken is szórványos, hiányzik a Tiszántúl és a Dél-Dunántúl nagy részéről. Kiszáradó lápréteken, hegyi- és mocsárréteken fordul elő. Az utóbbi 50 évben számos korábbi lelőhelyéről – többnyire élőhelyének megszűnése vagy átalakulása, kiszáradása, cserjésedése miatt – eltűnt. A nyár utolsó heteiben, augusztus végén-szeptember elején virágzik.

A kornistárnics Európa nagy részén jelen van, areája egészen Szibériáig húzódik. Mindenütt visszaszorulóban van élőhelyeinek kiszáradása és átalakulása miatt. Emiatt védett többek között Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Svájcban is. Németországban már 1980-ban az év vadvirágává választották. Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Fotó: Wikimedia Commons

A gyönyörű látványt nyújtó, virágzó növény megismerésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága augusztus végén Márokpapi külterületén „kornistárnics ismeretterjesztő túrát” is szervezett e fokozottan védett vadvirág megismertetésére.

Kiemelt kép: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Olvasói sztorik