Mozaik

16 éves magyar fiúé a világ legjobb makrofotója a fiatalok kategóriájában

Tavaly a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választották, idén pedig a világ Legjobb Ifjú Makrófotósa címet is bezsebelte a Close-up Photographer of the Year elnevezésű versenyen a 16 éves Koncz-Bisztricz Tamás, számolt be róla a Turista Magazin.

A lap cikke szerint a magyar fiú a nagyon apró gömbugrókát ábrázoló képével nyert, a felvétel pedig a Kis gömböc címet kapta.

Fotó: Koncz-Bisztricz Tamás / Close-Up Photographer of the Year

Tamás tavaly decemberben kezdett makrófotózni, miután Daróczi Csaba természetfotósnál járt, aki hamar meggyőzte őt, hogy mennyire izgalmas terület ez, és érdemes vele foglalkozni.

A készítés ideje is különleges, hiszen a díjnyertes fotó január elsején reggel készült. Tamás egy buliból érkezett a terepre édesapjával a közelükben lévő Csongrád-Bokrosi pusztába. A fiú megfigyelte korábban, hogy a traktorkerekek által keletkezett mélyedésekben összegyűlt víz felszínén érdekes apróságokat lehetne fotózni. De csak kellően hideg időben, ami ezen a reggelen adott volt. Úgy mínusz 5 fok lehetett, és erős szél is fújt, így a talaj és a pocsolyák szépen befagytak.

Tamás a Turista Magazin megkeresésére azt mondta, azért tartja izgalmasnak a makrofotózást, mert

viszonylag egyszerűen lehet vele olyan képi hatást elérni, amely meglepő, újszerű és művészi is, és témát is könnyű találni, hiszen ezek a kisebb (pókok, lepkék, szitakötők) és akár egészen apró élőlények (atkák, ugróvillások, gömbugrók) mindenhol ott vannak körülöttünk.

Ezúton is gratulálunk neki, és reméljük, hogy fotós karrierje során még számos díjjal gazdagodhat majd.

Ilyen elbűvölő, mikor megcsillan a rovarokon a gyöngyöző harmat
A természet csodái nagyító alatt. Gyönyörű!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik