Mozaik

Becsapósak a 2021-es év rovara jelöltjei

Három egymástól nagyon távol álló rovar közül kerül ki a 2021-es év rovara, közölte honlapján a Magyar Rovartani Társaság.

Mint írták, a rovarok osztálya elképesztően változatos csoport, a több mint egymillió ismert faj között rengeteg olyan akad, amelynek alakja, színezete, életmódja meghaladhatja a képzeletünket. Vannak persze ismerősök is, róluk azt gondoljuk, könnyen besoroljuk őket valamilyen megszokott társaságba.

Ám a látszat néha csal: e fajok olyan állatokra hasonlítanak, amelyekkel egyáltalán nem állnak rokonságban. A hasonlóság néha a hasonló életmód következménye, de lehet a védekezés egyik módja is. Idei jelöltjeik tehát becsapósak, teszik hozzá.

A három rovarra december 6-ig lehet szavazni ide kattintva.

A kacsafarkú szender

Fotó: Andia/Universal Images Group via Getty Images)

Bizonyára sokan láttak már egy kolibrihez hasonló mozgású rovart: a virágok előtt egy helyben lebeg, majd hirtelen tovareppen bármely irányba, akár hátrafelé is. Ez az állat a kacsafarkú szender, amely a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, azon belül a szenderek (Sphingidae) családjába tartozik.

Kacsafarkú szender, a kolibrinek hitt vándorlepke
Életmódja, megjelenése valóban nem kevésbé különleges, mint a levegőben lebegő, nagy energiaigényüket nektárfogyasztással fedező madaraké.

A keleti rablópille

Fotó: Wikimedia Commons

Szerencséje van annak, aki megpillanthatja ezt a különös rovart, ugyanis elég ritka Magyarországon. Neve és külseje ellenére nem a lepkék (Lepidoptera), hanem a recésszárnyúak (Neuroptera) hazánkban nem túl népes rendjébe tartozik. Leginkább tehát a fátyolkákkal vagy a hangyalesőkkel áll atyafiságban, de nálunk elég magányos a rovarok rendszerében – Magyarországon ő a rablópillék (Ascalaphidae) egyetlen faja, és egész Európában is csak pár rokona akad.

Az ékfoltos zengőlégy

Fotó: BSIP/Universal Images Group via Getty Images

Magyarországon a zengőlegyeknek (Syrphidae) közel 400 faja fordul elő, ezek közül az egyik leggyakoribb az ékfoltos zengőlégy (Episyrphus balteatus). A legyek között közepes méretűnek számít: 9–12 mm hosszú. A sárgával és feketével sávozott rovar leginkább darázsra hasonlít. Ez védelmet nyújt neki a veszélyes darazsakat kerülő ragadozókkal szemben. A felületes szemlélőt is könnyen megtéveszti, azonban közelebbről szemügyre véve könnyen elkülöníthető a darazsaktól. Ugyanis a darazsaknak két pár szárnyuk van, a legyeknek pedig csak egy – a legyeknél és szúnyogoknál a második pár szárny dobverőre emlékeztető csökevényes szervvé, billérré módosult.

A tavaszi álganéjtúró a 2020-as év rovara
Három jelölt közül választották ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik