Mozaik

Így támadta meg Borsodot a medréből kilépett Sajó

Bámulatos drónvideón a folyó áradása.

Apadásnak indult a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly; a vízgyűjtő területeken ezen a héten nem kell újabb csapadékra számítani – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfőn az MTI-vel.

Ipolytarnóc: újra megtámadta a falut az Ipoly
A tetőzés csak kevesebb, mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől.

Az említett folyók közül az elmúlt napokban sajnos ismét jelentős áradás sújtotta a Sajó-völgyét, melyről a Debreceni Egyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszéke készített bámulatos drónvideót Sajószentpéter, Kazincbarcika, Ónod és Nagycsécs határában.

A Sajó mederdinamikáját 2014. óta rendszeresen elemezzük, ezért természetesen tanszékünk drónjai is részt vettek a jelenlegi áradás által leginkább veszélyeztetett szakaszok térképezésében

– közölte Facebook oldalán az egyetemi tanszék.

Az OVF közleménye szerint a Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés  Kesztyéten térségében jár. Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek.

Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán, Sajószentpéternél pedig pénteken csökkenhet a vízszint az első fok szintje alá.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ma 140 éve okozott katasztrófát a Tisza
A folyószabályozás folyamatos és nagy odafigyelést igénylő feladat.
Olvasói sztorik