Mozaik

70 éve nem látott madarat fogtak be a Maros árterében

Három métert is elérő fesztávú szárnyaival óriási távokra képes kóborolni.

Romániából a második világháborút követően eltűnt a fakó keselyű, most ennek a fajnak egy példányát gondozzák az egyik Maros megyei erre szakosodott központban – közölte a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A fiatal madarat az ország nyugati felében kimerülve találták és fogták be az Alsó Maros Ártér Natúrpark munkatársai, írta a Maszol.

A madár befogását követően a Vet Point Vest állatorvosi rendelőbe, majd a marosvásárhelyi Vets4Wild-hoz került. Szerencsére a madáron nem mutatkoztak külső sérülések vagy másfajta baleset nyomai. A lábadozó fakó keselyű most egy speciális röpdébe került, ahol remélhetőleg hamarosan rendbe jön. Étvágya szerencsére kitűnő

– olvasható a portálon.

Ez a madárfaj a második világháború végén tűnt el Romániából, feltehetően a vadászat, mérgezés és az intenzívebbé váló mezőgazdaság miatt. Elhullott állatokat fogyaszt, dögevőként fontos egészségügyi szerepet tölt be.

Fotó: Wikimedia Commons/Carlos Delgado

Három métert is elérő fesztávú szárnyaival óriási távokra képes kóborolni. A madártani szakemberek feltételezései szerint ez a fiatal madár élelmet keresve vetődött ide Szerbiából, ahol az Uvac természetvédelmi terület neves az ott költő fakó keselyűkről és egyéb fajokról.

Az is lehetséges, hogy Románia területére Bulgáriából érkezett a madár, ahol a Green Balkans Egyesület futtat évek óta keselyű visszatelepítési programokat.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Carlos Delgado

Sárgulnak a széncinegék a klímaváltozástól
A színezetbeli változások fokozatosak és a madarak számára fontosak.
Olvasói sztorik