Mozaik

Ma érkezik a Kék Hold, ami nem is kék

Derült idő esetén igazán szép látványban lehet részünk.

Mivel október 25-én átálltunk a téli időszámításra, hamarabb sötétedik, ezért a hónap utolsó napján, 31-én a Hold is hamarabb kel ennek köszönhetően, jó negyed órával napnyugta után, írja a Natgeo Magyarország.

Keleti határunknál 16.31-kor, Budapesten 16.43-kor, nyugaton pedig 16.54 -kor lesz a holdkelte. Ez október második teliholdja lesz, amelyet sok helyen a ma divatos amerikai eredetű kifejezéssel, a „Kék Hold” névvel illetnek.

Nagy energiákkal érkezik az év utolsó teliholdja
A 12 a numerológiában egy erőteljes szám.

Amellett azonban, hogy rosszul beállított fehéregyensúllyal, vagy épp Photoshop segítségével feleslegesen kékké „varázsolják” egyesek a teljesen normális színű teliholdat, semmivel nem nem különbözik a többitől.

Ráadásul a kifejezés használata tévedésen alapul: eredetileg nem az egy hónapon belüli második teliholdat jelentette, hanem az egy évszakon belüli négy telihold között a harmadikat. A kifejezés forrása az egyszerűbb farmerek számára készült kalendárium volt.

A holdkelte ideje ismét abba a mintegy 20 perces időszakba esik, amikor még látható a keleti égen a Vénusz-öve rózsás sávja, s alatta a sötétszürke földárnyék, így derült idő esetén igazán szép látványban lehet részünk.

Kiemelt képünkön a felkelő „Kék Hold” Tiszaföldvárról fotózva 2015. július 31-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Kék Holddal búcsúzik a március
Az elnevezés ugyanakkor ne zavarjon meg senkit: a Hold nem lesz kék színű.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik