Mozaik

Bámulatos új külsőt kapott egy francia csipkemúzeum

A Franciaország északi határán található Calais városában nagy hagyománya van a csipkekészítésnek, írja a Bored Panda.

A XIX. században sok angliai textilművész is itt folytatta munkásságát, miután gazdasági nehézségek léptek fel az országban, ennek köszönhetően a település hamar a csipkemanufaktúra fellegvárává vált. Olyannyira, hogy akkoriban 40 ezer helyi lakos dolgozott a helyi csipkeüzemekben.

Nem véletlen tehát, hogy a csipkekészítés tradícióját egy külön múzeum is őrzi a városban. Az épületben bő egy évszázaddal ezelőtt még gyártották a csipkét, ma viszont már csak emlékez állít az egyébként ma is élő hagyománynak. A csodálatos csipkemunkák mellett több mint 200 éves csipkegépek is megtekinthetőek itt. Érdekesség, hogy használatuk tökéletes elsajátításához több mint 12 évre van szükség, egy szövőmester pedig egykoron 11 ezer szálat tudott irányítani egyszerre.

Az múzeum a napokban csodálatos új külső kapott NeSpoon varsói művésznek köszönhetően, aki az egyik falra különleges technikával csipkeformákat festett, a mintát pedig a múzeum archívumában találta 1894-ből.

A művész munkáját úgy írta le, mint az utcai művészet, a festészet, a szobrászat és az ékszerkészítés kombinációját.

Miért a csipkék? Mert a csipkék esztétikája mélyen beágyazódott minden kultúrában. Minden csipkében megvan a szimmetria, rendet és harmóniát sugároznak, és nem erre törekszünk mindannyian ösztönösen?

– írja honlapján a bemutatkozásában.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

In progress. Calais / France @cite_dentelle_mode

NeSpoon (@nes.poon) által megosztott bejegyzés, Szept 20., 2020, időpont: 6:22 (PDT időzóna szerint)

A balatoni falu, ahol minden lány megtanulja a csipkekészítést
Több mint 100 éves hagyománya van itt a csipkeverésnek, a magyaros stílust akarták vele megteremteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik