Otthon készült

A balatoni falu, ahol minden lány megtanulja a csipkekészítést

Több mint 100 éves hagyománya van itt a csipkeverésnek, a magyaros stílust akarták vele megteremteni.

Balatonendréd a csipkeverés fellegvára lett az elmúlt több mint száz évben. Az általános iskolából nem ballag el úgy lány, hogy el ne sajátítaná a csipkekészítés rendkívüli helyi hagyományát, miután a felső tagozatban, tech­nikaórán tanulják.

A kezdet 1908-ra tehető, írja a Feol.hu. Az első csipkeverő-tanfolyam akkor indult a faluban, Kájel Endre református tiszteletes szervezésében. Az első oktató Schwarz Erzsébet volt, aki a Királyi Iparművészeti Iskola csipkeverő-tanfolyamán végzett.

A református parókián ötven balatonendrédi lánynak és asszonynak tartott tanfolyamot az oktatás hőskorában.

A képzéssel megélhetést akartak biztosítani a honleányok számára, tovább a cseh és morva csipkével szemben meg akarták teremteni a magyaros stílust, fejleszteni a hazai háziipart. Eleinte vég- és métercsipkét készítettek, később függönyöket, terítőket is alkottak a saját terveik alapján. Koroknai Zsófia tanítványai az 1938-as berlini világkiállításon a pillangós mintával nagydíjat nyertek.

115 éves az utánozhatatlan halasi csipke
Már megjelenésekor méltó vetélytársa lett a velencei és a brüsszeli csipkének.

Amikor Gecsei Lídia, aki az elsők között sajátította el a csipkeverést 1908-ban, átvette a vezetést, arra biztatta tanítványait, hogy tervezzenek bátran motívumokat. Halála után hanyatlásnak indult a csipkeverés, de az 1990-es években az önkormányzat és az ál­talános iskola újjáélesztette. Az endrédi csipke elnyerte a „Somogyország Kincse” címet.

A híres balatonendrédi csipkeverés múltját, jelenét kiállítás mutatja be március 20-ig a székesfehérvári Vörösmarty Mihály Művelődési Házban, vagyis a VOKE-­ban.

Kiemelt kép: YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik