Mozaik

Egy romániai folyóban él a világ legritkább hala

A romániai Valsan folyó aprócska szakaszán él egész Európa és a világ legritkább halfaja, írja a BBC.

A 65 millió éves pataksügért egy biológiai hallgató fedezte fel 1956-ban, az azóta eltelt évtizedekben pedig a kihalás szélére került.

Hosszú éveken át dolgoztunk rajta, hogy megmentsük a fajt, de az emberek meg voltak győződve róla, hogy kihalt. Mi viszont biztosak voltunk benne, hogy még létezik

– mondta a lapnak Nicolae Craciun 59 éves biológus.

A szakemberek úgy becsülik, hogy ma már mindössze 10-15 példány él a fajból a folyó mindössze egy kilométeres szakaszán. A 2000-es évek elején állományuk még 200 körüli lehetett.

Fotó: ANDREI TOGOR/MARCUS DRIMBEA/ALEX GAVAN FOUNDATION

A tudósok és környezetvédők minden erejükkel azon vannak, hogy megmentsék a fajt, egy friss felfedezés pedig újabb lendületet adott nekik a munkájukhoz.

Egy október végi napon Andrei Togor 31 éves halbiológus a folyót tanulmányozta, amikor rátalált 12 pataksügérre.

Fantasztikus érzés volt, hogy ott vannak a szemünk előtt. Ennél nagyobb jutalmat egy biológus nem kaphat a terepen

– magyarázta.

A pataksügér egy élő fosszília. Ez azt jelenti, hogy évmilliók óta él a bolygónkon, felépítése pedig gyakorlatilag semmit nem változott. De az emberek által végzett romboló tevékenység súlyosan hatott az élőhelyükre és populációjukra.

Az egyik legnagyobb veszélyt a duzzasztógátak építése jelentette rájuk, amit az 1960-as években rendelt el a kommunista román kormány. Pedig akkoriban még a Valsan folyó 30 kilométeres szakaszán éltek és két párhuzamos folyóban is megtalálhatóak voltak. Az egyikből azért tűntek el, mert teljesen kiszáradt.

A Valsan folyóból sokan homokot és sziklákat visznek haza építkezésekhez, ami szintén nem segít a faj túlélésében. Andrei Togor szerint a pataksügér egyértelműen az emberek miatt vált ilyen ritkává.

Fotó: Alex Gavan/Alex Gavan Foundation

A pataksügér kritikusan veszélyeztetett és vörös listán szereplő állatfaj. Élőhelye Natura 2000-es védett területen fekszik, de a szabályok felett sokan szemet hunynak, és például újabb gátakat építenek a régióban. Emiatt a Valsan folyása rendkívüli mértékben lelassult, és lassan patakká alakul.

A kutatók a folyó ökológiai restaurálását szorgalmazzák, hogy később növelhessék a fogságban tartott pataksügérek számát, ha véletlenül katasztrófa következne be a természetben. Az akciótervhez viszont több millió euróra lenne szükség, és mivel kiemelt jelentőségű, miniszteri jóváhagyás kell majd hozzá.

Andrei Togor szerint a hal túlélése egy barométer a bolygónk egészségéről.

Ez a faj itt volta 65 millió évvel ezelőtt. Az emberek nem pusztíthatják el 50 év alatt. Ez nincs rendjén.

Halritkaságot találtak a Duna bajai szakaszán
A háromtüskés pikó jelenlétét eddig csak a Duna felső folyásához köthető helyen igazolták Magyarországon.

Kiemelt kép: Alex Gavan / Alex Gavan Foundation

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik