Mozaik

Kilőttek egy szentként tisztelt fehér jávorszarvast Kanadában

Sokkolta a kanadai Ontario tartomány egyik kis közösségét, hogy kilőttek egy, a helyiek által szentként tisztelt, nagyon ritka fehér jávorszarvast, írja a Guardian.

Hatalmas jávorszarvas okozott riadalmat egy síterepen
Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt komolyabb tragédia.

Timmins városában az elmúlt években sokan találkoztak a különleges állattal, és rengeteg történetet is napvilágot látott róla.

A vadászok viszont a közelmúltban két nőstény jávorszarvassal is végeztek a környéken, egyikük a fehér példány volt. Maradványaikat az út szélén hagyták az elkövetők.

Mindenki felháborodott és szomorú. Miért kellett lelőni? Senkinek nem volt erre szüksége. Még ha engedélyed is van jávorszarvasokra lőni, akkor választhattak volna másikat is

– mondta Murray Ray, a helyi természetvédelmi területért felelős vállalat főnöke.

A jávorszarvas nem albínó volt, színét egy recesszív génnek köszönhette. A régióban az őslakosok a fehér állatokat szentnek tekintik, amiket nem érheti bántódás.

A területen becslések szerint akár harminc fehér jávorszarvas is élhet, és bár már 40 éve tudnak róluk, csak az elmúlt évtizedben vették őket védelem alá. Nem külön fajról van szó, de szinte mindenhol táblák figyelmeztetnek rá, hogy tilos a kilövésük.

Az ügyben nyomravezetői díjat is felajánlottak az elkövetők kézre kerítése érdekében.

Kiemelt kép: Getty Images

Fehér dámszarvas barangol a Cserhátban
A cuki szarvastehén több társával "bandázott".
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik