Mozaik

Szellemhotelként árválkodik Visegrád egykori kedvelt szállodája

Graffiti Hotelként emlegetik az egykor szebb napokat látott épületet.

Az 1970-es évek végén mintegy 50 millió forintos beruházással építették és 1981-ben adták át Visegrádon, a Sibrik-dombon a Magyar Nemzeti Bank ötven szobás üdülőszállóját, amit Dianóczky János építész tervezett, belső tereit pedig Hornicsek László Kossuth-díjas belsőépítész álmodta meg.

Az üdülőszálló Visegrád legszebb szakaszán épült: felette a fellegvár, lábainál a Salamon-tornya, felső szintjéről pedig a Duna látványa kényeztette a vendégeket.

Birtokba vette a természet a magyar Csernobilt
A szellemváros 1996 óta árválkodik őrizetlenül, jó magyar szokás szerint gyakorlatilag teljesen szétlopták.

Az épület felső szintjén létrehozott uszoda két oldalfalára nagyméretű pirogránit burkolat készült, amin egy-egy dombormű volt. A  kompozíció az akkoriban a Zsolnay gyár iparművészeként dolgozó Fürtös György Munkácsy-díjas keramikus tervei alapján készült.

Az üdülő alig harminc évig töltötte be funkcióját. 2010 környékén átépítették, illetve csak a csupasz falai maradtak meg. Ezek az üres felületek ihlették meg Fat Heat világhírű graffiti művészt, aki színes alkotásokat varázsolt a lepusztult szellemhotel falaira.

Azóta Graffiti Hotelként emlegetik az egykor szebb napokat látott épületet, melyben a napokban a stingrayy1982 nevű videósok készítettek kisfilmet, és töltötték fel azt YouTube csatornájukra.

Kiemelt kép: YouTube

Szellemhotellé vált az Adria egykori luxuskaszinója
Ahová Olof Palme néhai svéd miniszterelnök és Szaddam Husszein iraki diktátor is ellátogatott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik