Mozaik

Szellemhotellé vált az Adria egykori luxuskaszinója

Ahová Olof Palme néhai svéd miniszterelnök és Szaddam Husszein iraki diktátor is ellátogatott.

Az egykori Jugoszláviában, a mai Horvátország területén, a népszerű üdülőparadicsomban, Krk szigetén 1972-ben nyílott meg az Adriai-tenger legfényűzőbb szállodája és kaszinója, a Haludovo Palace Hotel és Penthouse Adriatic Club.

Birtokba vette a természet a magyar Csernobilt
A szellemváros 1996 óta árválkodik őrizetlenül, jó magyar szokás szerint gyakorlatilag teljesen szétlopták.

A sziget északi részén fekvő Malinska városában az amerikai Penthouse magazin tulajdonosa, Bob Guccione 45 millió dollárt fektetett be a lenyűgöző tengerparti kaszinó- és hotelkomplexum megépítésébe abban a reményben, hogy a hely a gazdag nyugati turisták kedvelt szállodája és kaszinója lesz. A nyitást követően a fényűzés közepette sok híres ember megfordult itt, többek között Olof Palme néhai svéd miniszterelnök és Szaddam Husszein iraki diktátor is.

Az üzleti siker reménye azonban gyorsan tovaszállt, a szárnyalás nem tartott sokáig. A Penthouse Adriatic Club 1973-ban csődbe ment, s bár a Haludovo Palace Hotel felső kategóriás hotelként működött tovább, de Guccione álmai sosem valósultak meg abban.

Fotó: YouTube

A komplexum 1991-ben a délszláv háború áldozatává vált, menedékhelyként szolgált. A háború után kísérletet tettek a hely megtisztítására, kitelepítették az illegálisan ott tartózkodókat, ám azok távozásukkor szinte darabjaira szedték az épületkomplexum berendezését. Ezt követően a többszöri próbálkozás ellenére sem sikerült véglegesen megmenteni a szállodát, amely 2001-ben végleg bezárt.

Az egykori luxushotel és kaszinó manapság manapság csak a katasztrófaturistákat vonzza. Régi felvételek segítségével a dicső múltat és a ma tapasztalható pusztulást örökítette meg idén nyáron készített videójában Takács Ferenc, aki korábban egy szarvascsapat szédületes vonulásáról készített felvételével kápráztatta el az internetet.

Így néz ki ma az egykori luxuskomplexum

Kiemelt kép: Reddit/Franz Joseph

Iszapkatasztrófától tartanak Eger környékén
Aláírásgyűjtés kezdődött az iszaplerakó létesítése ellen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik