Mozaik

Megmenekülhet az enyészettől Sissi egykori kedvelt fürdőhelye

A lepusztult műemlék épület tavasztól ismét régi fényében ragyoghat.

A mai Herkulesfürdő minden bizonnyal Románia egyik legnyomasztóbb és legfelkavaróbb idegenforgalmi célpontja. A teljesen lepusztult, valaha pompázatos épített örökség látványa sokkoló. Gyógyvizét már a rómaiak is kedvelték, de az egykoron tündöklő Szapáry-fürdő  napjainkban a romániai katasztrófaturizmus kedvelt célpontja lett.

Fotó: Facebook/Herculane Project

Az értékes ingatlan az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legkedveltebb fürdője, üdülőhelye volt, sok más koronás fő mellett Ferenc József császár és felesége, a csak Sissiként emlegetett Erzsébet királyné is megfordult benne, amire tábla is emlékeztet. Most fiatal temesvári építészek próbálják megmenteni az enyészettől, és úgy tűnik, hogy a helyi önkormányzat akadékoskodása ellenére sikerrel járnak, írja a kronikaonline.ro.

Fotó: Facebook/Herculane Project

Vize gyógyító erejű

A Cserna folyó völgyében levő melegforrásokat már a rómaiak is ismerték, Herkulesnek templomot és oltárt emeltek itt, aki a melegforrások istene volt. Fürdőjét valószínűleg Traianus császár építtette, ásatásakor Herkules szobrok és fogadalmi táblák kerültek elő. A rómaiak után fürdője a népvándorlás viharaiban feltehetően elpusztult és feledésbe merült, de a 19. században ismét kiépült. 1773 nyarán egy bécsi orvos elemezte a Herkulesfürdő vizét, és megállapította, hogy csodálatos gyógyító ereje van. Ez időtől kezdve mind több beteg látogatott ide. Ekkor épültek elegáns barokk palotái, melyek mára nagyrészt lepusztultak.

Herkulesfürdő gyógyvize

Gyógyvizei reuma, foglalkozási és női betegségek, emésztési zavarok, periférikus idegrendszeri, légző- és mozgásszervi megbetegedések gyógyítására alkalmasak.A gyógyvizek ivókúra formájában is nagyon hatásosak, főleg a tápcsatorna és az emésztőszervek megbetegedése, valamint vese- és hólyagbántalmak esetében. Fürdő és ivókúra esetén azonban ajánlatos minden esetben kikérni a szakorvos véleményét, mivel az itteni gyógyvizek ásványtartalma nagyon tömény, csak egyetlen forrás vizében megengedett az orvosi vizsgálat nélküli fürdés.

Galéria
Fotó: Facebook/Herculane Project

A műemlék épület jelene

Februárban beomlott a Krassó-Szörény megyei üdülővárosban a Szapáry-fürdő szalonjának a tetőzete. Több évtizedes nemtörődömség, majd hónapokig tartó huzavona után úgy tűnik, mégis sikerül menteni a menthetőt Herkulesfürdőn. Az épület állagmegőrzésén fáradozó civilek megegyeztek az önkormányzattal, és heteken belül hozzáfognak a legsürgősebb munkálatokhoz, és bár még nem gyűlt össze a felújításhoz szükséges teljes összeg, mégis azt remélik, tavaszra végeznek a munkálatokkal. A Herculane Project mögött álló fiatal építészek nemzetközi partnereket is keresnek.

Kiemelt kép: Facebook/Herculane Project

Erdélyi emberek, akiket elfelejtett Európa
A legtöbb erdélyi szász falunak alig maradt szász lakosa. A 120 fős Almakerék a legnagyobb mind közül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik