Virágzó vidékünk
Veszprém, 2018. október 4.A veszprémi érseki palota (középen a fehér épület) a teljes külső és részleges belső felújítását követő átadási ünnepség napján, 2018. október 4-én.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Régi fényében pompázik az érseki palota Veszprémben

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 10. 05. 09:07

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a felújított épületet.
Korábban a témában:

2017. augusztusában kezdődött a veszprémi várnegyed ékességének, az érseki palotának a teljes körű felújítása, mely során a tetőszerkezet és a homlokzat “új ruhát öltött.”

Veszprém, 2018. október 4.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes beszédet mond a veszprémi érseki palota teljes külsõ és részleges belsõ felújítását követõ átadási ünnepségen 2018. október 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tetőérben több száz köbméternyi fa anyagot cseréltek ki, jellemzően vörösfenyőből, a szerkezetre pedig pala került. A homlokzati felújítás keretében az idők során lehullott párkányrészeket hozták helyre,renoválták a nyílászárókat, és teljes felületi festést végeztek a kivitelezők, akiknek munkáját restaurátorok is segítették.

Érseki palota

A veszprémi érseki palota Veszprémben a vár egyik legjelentősebb épülete. Az épület 1765–1776 között épült Fellner Jakab tervei szerint. A püspöki – 1993 óta már érseki – palota a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve. Az épület, jellemzően a barok stílusra, U alakot formáz. A rezidencia korán hírnevet szerzett magának a környéken, ugyanis vízvezetéket is építtek hozzá, ami a XVIII. századi Magyarországon kivételes fényűzésnek számított.

Veszprém, 2018. október 4.
Márfi Gyula veszprémi érsek beszédet mond a veszprémi érseki palota teljes külsõ és részleges belsõ felújítását követõ átadási ünnepségen 2018. október 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az érseki palota felújítása kiemelt, 1,1 milliárd forint összértékű kormányzati támogatással valósult meg.

Kiemelt kép: A veszprémi érseki palota (középen a fehér épület) a teljes külső és részleges belső felújítását követő átadási ünnepség napján, 2018. október 4-én – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rangos európai díjat nyert a virágos Veszprém
A falvak kategóriájában Lajoskomárom ezüst minősítést kapott.
vissza a címlapra

Kommentek

A view of a Meteor Shower and the Milky Way with a pine trees forest illuminated in the foreground. Night sky nature summer landscape. Perseid Meteor Shower observation.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.