Virágzó vidékünk

Régi fényében pompázik az érseki palota Veszprémben

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a felújított épületet.

2017. augusztusában kezdődött a veszprémi várnegyed ékességének, az érseki palotának a teljes körű felújítása, mely során a tetőszerkezet és a homlokzat “új ruhát öltött.”

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A tetőérben több száz köbméternyi fa anyagot cseréltek ki, jellemzően vörösfenyőből, a szerkezetre pedig pala került. A homlokzati felújítás keretében az idők során lehullott párkányrészeket hozták helyre,renoválták a nyílászárókat, és teljes felületi festést végeztek a kivitelezők, akiknek munkáját restaurátorok is segítették.

Érseki palota

A veszprémi érseki palota Veszprémben a vár egyik legjelentősebb épülete. Az épület 1765–1776 között épült Fellner Jakab tervei szerint. A püspöki – 1993 óta már érseki – palota a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve. Az épület, jellemzően a barok stílusra, U alakot formáz. A rezidencia korán hírnevet szerzett magának a környéken, ugyanis vízvezetéket is építtek hozzá, ami a XVIII. századi Magyarországon kivételes fényűzésnek számított.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az érseki palota felújítása kiemelt, 1,1 milliárd forint összértékű kormányzati támogatással valósult meg.

Kiemelt kép: A veszprémi érseki palota (középen a fehér épület) a teljes külső és részleges belső felújítását követő átadási ünnepség napján, 2018. október 4-én – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rangos európai díjat nyert a virágos Veszprém
A falvak kategóriájában Lajoskomárom ezüst minősítést kapott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik