Mozaik

Új életre kel a régi szellemváros

A felújítási munkálatok elkezdődtek, egy nap újra élet költözhet az elhagyott üdülőterületre.

A Tennessee-ben található Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban megbújik egy szellemváros, lepusztult bungalók sora áll ott elhagyottan, írja az MNN.

Sok évvel ezelőtt Elkmont nyaralóhely volt, ahol az utazók a nyári meleg elől kerestek egy csöppnyi felüdülést.

A világ legzöldebb falva, amit visszahódított a természet
Egy elhagyott falu, amit lenyűgöző módon vett körül a természet.

Amikor a telepesek az 1800-as évek közepén Elkmontba érkeztek, gazdaságokat és kabinokat építettek. A fakitermelés kulcsfontosságú volt a túlélésükhöz. A kivágott rönkök vontatásához lovakat használtak, ezekkel húzták őket a közeli  folyóba, ahonnan a fát további feldolgozásra szállították.

1900-ben a Little River Railroad Company vasútvonalat épített Elkmont és Townsend között a farönkök szállítására.

Egy idő után a vasút egy kialakított egy úgynevezett ,,megfigyelő kocsit”, amelyen a Knoxville-i turisták 1,95 dollárért tudtak utazni. Ezek az utasok 2,5 óra utazás után Elkmontban piknikezhettek, pihenhettek. Ez volt az elkmont-i turizmus kezdete.

Fotó: Wikimedia Commons/Steven C. Price

1907-re Elkmont a megye második legnagyobb városa lett. Posta, iskola, hotel, templom, nagy szálloda és több klubház is épült. A családok a „Society Hill” nevet kapó folyóparti részre mentek pihenni, úszni, kenuzni, lóversenyeket tartani, táncolni és élő zenét hallgatni. A látogatók élvezhették a jó ételeket a helyi étteremben, de kabinjaikban saját maguknak is főzhettek.

1926-ra a fakitermelés befejeződött. A nemzeti parkban létesített területért a gazdagabb lakosok lobbiztak, és 1934-ben hivatalosan is megalapították a Great Smoky Mountains Nemzeti Parkot.

Egyes lakosok továbbra is ott éltek a park területén, bérelték a park egy részét. Elkmont üdülőközösség maradt, bár  a második világháború után egyre kevesebben látogatták. Néhány kabint lebontottak, mások üresen árválkodtak, de a szálloda továbbra is szórakoztatta a helyieket és az érkező turistákat. 1992-ig nyitva tartott, ekkor a lakosok bérleti szerződései lejártak, és mindenki elköltözött.

Fotó: Wikimedia Commons/Steven C. Price

Sokáig az épületekkel senki nem törődött. Ma a Great Smoky Mountains Nemzeti Park látogatói ellátogathatnak az Elkmont történelmi negyedbe, és megnézhetik a megmaradt 17 kabint.

Egyes kabinok belülről is megtekinthetőek, míg másokon táblák tiltják a bemenetelt. Elkezdődtek helyreállítási munkálatok is, ám korai szakaszban vannak, így beletelhet néhány évbe, mire a terület megszabadul szellemváros hangulatától.

Egy nap azonban újra élet költözhet az elhagyott üdülőterületre.

Fotó: Wikimedia Commons/Steven C. Price

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Brian Stansberry

Csernobil: ahogy elmentek az emberek, magára talált a természet
Fehéroroszország 32 év után nyitotta meg a Palieski radioaktivitásnak kitett régióját.
Olvasói sztorik