Mozaik

Iszapkatasztrófától tartanak Eger környékén

Aláírásgyűjtés kezdődött az iszaplerakó létesítése ellen.

Egerszalókon közmeghallgatást tartottak a minap az Egerszólát és Egerszalók közelébe tervezett szennyvíziszap-lerakó ügyében. Évente akkora mennyiség kerülne ide, ami az ELTE szakembere szerint teljes egészében lefedné a Bükköt.

A létesítmény az egri borvidéket is érinti, az úgynevezett Gyógy-völgyben kapna helyet.  

A november 11-én közmeghallgatásról beszámoló Egri Ügyek szerint éves szinten 200 ezer tonna külföldről importált szennyvíziszapot helyeznének el és dolgoznának fel itt. Egerszalók polgármestere, Varga István elmondása alapján tovább zajlik az aláírásgyűjtés a lerakó ellen, míg a kormányhivatal tájékoztatta a települést a beruházó cég hiánypótlási határidejéről.

Fazekas István, az ELTE és az Eszterházy Károly Egyetem oktatója arra figyelmeztetett, a Gyógy-völgy azonnal elveszíti a gyógyjelleget, ha nem biztosítják a betegek nyugalmát és a tájjelleget.

Az oktató ráadásul nem lát valódi biztosítékot a katasztrófák elkerülésére, az idei villámárvizeket is figyelembe véve. 

Egyszerre nagyjából 18-19 ezer tonna szennyvíziszapot tudnak majd itt tárolni a portál beszámolója alapján, ami egy futballpályát 16 méter magasságig töltene meg. Az iszap Szlovéniából és Olaszországból, Nápoly mellől érkezne.

Vörösben pompázik a cserszömörce a Bükk kapujában
A hegy az Egri Borvidék emblematikus termőhelye.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik