Virágzó vidékünk

Bámulatos esti fényben tündököl az egerszalóki sódomb

Bámulatos esti fényben tündököl az egerszalóki sódomb

Az impozáns megvilágítás nem mindennapi élményt nyújt.

Az egerszalóki termálvíz és termálfürdő sokak kedvenc helye,  a település országosan is egyedüli nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott mészkődomb, ami az évek során sódomb néven vált ismertté. A 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt – 120 négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki.

Magyar sódomb, melyhez hasonló csak 2 van a világon
A környék szimbóluma és védjegye az Európában egyedülálló látvány.

kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallt.

Az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződmények minden évszakban elragadó látványt nyújtanak, ezért a meleg termálvíz sódombi “munkáját” a téli mínuszok sem tudják befolyásolni.

A különösen szép esti fényekkel valóságos mesevilág ez a hely.

A fotókért köszönet Szinok Gábornak.

Fotók: Szinok Gábor

Íme hazánk 28 minősített gyógyhelye - Egerszalók is csatlakozott
Az idén több településsel bővült a lista.
Olvasói sztorik