Virágzó vidékünk

Vörösben pompázik a cserszömörce a Bükk kapujában

A hegy az Egri Borvidék emblematikus termőhelye.

A cserszömörce hazánkban elsősorban a Déli-Vértesben, a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben, valamint a Balaton-felvidéken található, de manapság kertekben is előszeretettel telepített fás szárú növény. A természetben a cserszömörce a molyhos tölgy bokorerdő jellegzetes növénye. Levélzetét kerek levelek alkotják, melyek ősszel élénksárga, bordó és narancssárga színben pompáznak a cserszömörce fajtájától függően.

Íme Magyarország tíz leggyönyörűbb őszi kirándulóhelye
A teljesség igénye nélkül megpróbáltuk a legvarázslatosabb kirándulóhelyeket egy csokorba gyűjteni.

Fehér Elvira a Bükk kapujában, az Eged-hegyen a bordó változatról készített gyönyörű felvételt – kiemelt képünkön – minapi túrája közben. A Nagy-Eged hegy Eger belvárosától északkeletre csaknem szigetszerűen emelkedik ki a környezetéből. A hegy az Egri Borvidék emblematikus termőhelye, Magyarország tengerszint felett legmagasabban fekvő szőlőterülete, melyet élővilágának egyedisége miatt 1978-ban természetvédelmi területté nyilvánítottak.

A cserszömörce gyógyhatásai

A növény ágrész nélküli zöld levelét hasznosítják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje május, június. Fogíny- és szájgyulladás, foglazulás, torokgyulladás, rekedtség esetén. Főzetét gyomor- és bélvérzés, valamint makacs bélhurut ellen használják. Fogínysorvadás és torokbántalmak ellen öblögetőnek, vérző aranyér esetén pedig ülőfürdőnek alkalmazzák. Cserszömörce ellenjavallat: mérgező hatása miatt használatát orvossal javasolt megbeszélni!

Kiemelt kép: Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik