Virágzó vidékünk

Bükkszentkereszten a kövek is gyógyítanak

A falut szubalpin gyógyhellyé nyilvánították.

Bükkszentkereszt 600 méteres tengerszint feletti magasságával az ország egyik legmagasabban fekvő települése, mely festői környezetének, tiszta levegőjének, valamint a falut körülölelő erdőknek és gyógynövényeknek köszönhetően maga a nyugalom szigete. A 18. században alapított település mai legnevesebb lakója Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember, aki híres gyógyteáinak alapanyagát ma is a környéken gyűjti.

Fotó: Fehér Elvira
Fotó: Fehér Elvira

Bükkszentkeresztnek azonban van egy másik, egy misztikus nevezetessége is: ezek a gyógyító kövek, melyeket Boldogasszony-kövének is neveznek.

A gyógyító kövek legendája

A legenda szerint Mária Jézus halála után világgá indult bánatában. Mikor az Újhuta (Bükkszentkereszt régi neve) melletti erdőbe ért, leült egy kőre megpihenni, ami alatta megpuhult, majd mikor továbbindult, újra megkeményedett, ám az ülése nyomát így is megőrizte. Egy másik történet szerint ezen a helyen gyülekeztek a hívők a kácsi búcsúra menet, majd a rokonság itt várta őket vissza. A búcsújárók oda-vissza 20 kilométert tettek meg, majd hazatérve a Boldogasszony-köve mellé telepedtek le, ahol feltűnően gyorsan visszanyerték erejüket. (Forrás: miskolcadhatott.blog.hu)

Fotó: Fehér Elvira

A hely gyógyító erejét természetgyógyászok és ezoterikusok is vizsgálták már, és megerősítették annak jótékony hatásait. Egyes vélemények szerint van olyan kő, amelyek az asztmásokat segíti, van olyan, amely idegnyugtató vagy a női problémákat orvosolja. Kimutatták azt is, hogy a Bükkön keresztül húzódik egy olyan uránvonulat, melyet kibányászni gazdaságilag nem érdemes, de a vonulatból származó rádiumsugárzás – mellyel régebben rákos betegeket is kezeltek – gyógyító hatású lehet.

Fotó: Fehér Elvira

A Bükk-hegységben mért energia-háromszög csúcsán – ahol a sugárzás a legerősebb – éppen a falu fekszik, melyet szubalpin gyógyhellyé is nyilvánítottak. Bükkszentkeresztet a domborzati viszonyok védik a hideg északi szelektől is, fekvésének köszönhetően nincsenek hőmérsékleti szélsőségek sem.

Fotó: Fehér Elvira

A gyógyító kövek környezetét évről-évre többen keresik fel, az ország minden részéről érkeznek oda gyógyulni vágyó betegek. Ezeket ki-ki meggyőződése alapján véleményezheti, egy azonban biztos: a kövek mellett a tiszta, egészséges erdei levegő jótékony hatása az emberi szervezet számára vitathatatlan.

Fotó: Fehér Elvira

Fehér Elvira fotós a napokban járt a gyógyító köveknél, és ott gyönyörű felvételeket készített. Ő a következő gondolatokat fűzte a felvételekhez:

Az én tapasztalatom, hogy az energia erősen érződik ezen a helyen. Az embernek ösztönösen kell megérezni, hogy melyik kőhöz vonzódik, melyik tud az ő problémájára segítséget nyújtani. A kövek elhelyezkedéséről a neten nagyon kezdetleges rajzos térkép található, de nem nagyon sikerült ez alapján tájékozódnom, beazonosítanom azokat. Jó lenne, ha a jövőben valamilyen formában beszámoznák a köveket és ahhoz készítenének egy útmutatót. Az emberek sokféle módon helyezkednek el a kövek körül és a köveken. Ki ülve, ki fekve, ahogy éppen neki megfelel. Rengetegen járnak ide, de sajnos sok a zajos turista is, akik nagyon zavaróak a csendben gyógyulni vágyóknak. Szerintem az ideálisan itt töltött idő fél óra, ennyi idő alatt feltöltődik az ember, ennél több idő a magas energiaszint miatt fejfájást okozhat.

Kiemelt kép: Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik