Virágzó vidékünk

Gyógynövényes tantermet hozott létre a bükki füvesember

Szabó Gyuri bácsi lakóhelyén az oktatást és a gyerekek sportolását is önzetlenül támogatja.
Korábban a témában:

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember Bükkszentkereszten, egy hegyek által övezett, friss levegőjű, háborítatlan szépségű kis faluban él, a Bükkben járja a természetet, gyűjti a gyógyító növényeket. Kedvenc gyógyító növényeiből gyógynövénykertet hozott létre, tavasztól őszig pedig gyógynövénytúrákon fogadja a természetbarátokat. Az általa megálmodott, nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok minden évben többezres közönséget vonz.

Gyuri bácsi 89 éves
Az ember, aki nem irtja a parlagfüvet, hanem teát készít belőle.

A kicsattanó egészségű, 89 éves Gyuri bácsi maga a legékesebb példája, hogyan lehet szellemi és testi egészségünket megőrizni a gyógynövények segítségével. Vélhetően részben az ő tevékenységének, hitének köszönhetően Magyarországon azelőtt soha nem látott népszerűségnek örvendenek a gyógynövények.

Sokan nem tudják, hogy a nevéhez fűződő vállalkozás, a Györgytea szívesen támogatja a helyi közösséget, hiszen az oktatás ügyét kiemelten fontosnak tartják. Gyuri bácsi falujában, Bükkszentkereszten a Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskolában most az ötödikesek egy teljesen megújult tanteremben kezdhetik az új tanévet.

Gyuri bácsi nagyon régóta támogatja az iskolánkat. Jó kapcsolat van az iskola és a Györgytea között, bármilyen rendezvényünk van, mindig számíthatunk rájuk. Idén, a nyári szünetben egy teljes tantermet újítottak fel, amit majd az ötödik osztály használ. A tanterem teljes átalakításon esett át: új linóleumot, függönyöket, bútorokat kaptunk, harminc széket, iskolapadokat, faliújságot, térképszekrényt, dekorációt – tájékoztatott Telekes Józsefné, az intézmény igazgatónője.

A pedagógus elmondta: dekorációként helyi gyógynövények fotói kerültek a felújított tanterem falára, magyar, latin és szlovák feliratokkal.

A bükkszentkereszti általános iskolában a testnevelés órákon mountain-bike oktatás is folyik, a Kis-Galya Közhasznú Sport Egyesület jóvoltából. Az egyesület vezetője, Sikter Zsuzsa nagyon büszke rá, hogy a tanítványai közül öten már „A” kategóriában versenyeznek, lassan kezdik őket megismerni az országos versenyeken. Lopes-Szabó Zsuzsa, Szabó Gyuri bácsi lánya kezdeményezésére a Györgytea idén a Kis-Galya Egyesület tevékenységét is támogatta, hogy a gyerekek közelebb kerülhessenek álmaikhoz.

A Györgytea már 2015-ben is támogatott minket, idén pedig még komolyabb összeggel, félmillió forinttal segíti a munkánkat. Azért fordultunk hozzájuk, mert mindenképpen egy helyi vállalkozást szerettünk volna megkeresni, hiszen a falu gyerekeiről van szó. Az az 500 ezer forint, amit most kaptunk, nagyon komoly segítség nekünk – tudtuk meg Sikter Zsuzsától, aki a főállása mellett készíti fel a gyerekeket a versenyekre.

A nagyobbaknak szól az immár hagyománnyá vált, októberi bükkszentkereszti szezonzáró kerékpáros verseny, az Üveghuta Kupa, melyen – emlékezve az üveghutákra, a régi, legendás bükkszentkereszti üveggyártásra – az egyesület kézzel festett üvegkupákkal és érmekkel ajándékozza meg a győzteseket.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.