Életmód

Ebéd utáni gyógytea az ünnepi lakomák idejére

Valljuk meg, a legtöbb ember az év végi ünnepkörben az étkezéseknél nem fogja vissza magát.
Korábban a témában:

Eszünk és eszünk, a sokfogásos lakomák pedig megterhelhetik a gyomrot. Aztán jönnek az emésztési gondok, melyek többféle eredetűek – például epeváladék- vagy gyomorsav-termelési rendellenesség – lehet, de adódhat stresszből, helytelen táplálkozási szokásokból is.

Az emésztés megkönnyítését gyógynövények is segíthetik, például az aranyvessző, borsosmenta, kis ezerjófű, mezei katáng – olvasható a Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember weboldalán.

Gyuri bácsi Aranyvessző teakeveréke (Ebéd utáni tea) az imént említett növényekből áll, amelyek az epeváladék termelését fokozzák, ezáltal könnyítik a zsír felszívódását a táplálékból. Ha megnézzük az összetevők fotóit, szinte sugárzik belőlük, hogy ebből a teából csak jó sülhet ki.

Az aranyvessző lökést ad a májnak, serkenti az epeváladék termelését, epe- és májtisztító hatású, segíti az emésztést.
Az aranyvessző lökést ad a májnak, serkenti az epeváladék termelését, epe- és májtisztító hatású, segíti az emésztést.
A borsosmentát emésztésjavító hatása miatt az arab országokban víz helyett, étkezések után isszák. A gyomor-, epe-, bélbántalmak egyik leghatékonyabb ellenszere.
A borsosmentát emésztésjavító hatása miatt az arab országokban víz helyett, étkezések után isszák. A gyomor-, epe-, bélbántalmak egyik leghatékonyabb ellenszere.
A keserű anyagok nélkülözhetetlenek az epetermeléshez. Ezért került a teába a kis ezerjófű.
A keserű anyagok nélkülözhetetlenek az epetermeléshez. Ezért került a teába a kis ezerjófű.
Keserű anyag a mezei katáng is, mely ezen felül tisztítja a májat, a vesét, a lépet, és elősegíti a bélműködést is.
Keserű anyag a mezei katáng is, mely ezen felül tisztítja a májat, a vesét, a lépet, és elősegíti a bélműködést is.

A gyomrunk emészt, táplálék felszívást nem végez, kivéve néhány fehérjét. A zsírokat a vékonybél bontja, és amíg a táplálék zsírmolekuláit nem hasítják az enzimek kisebbekre, a gyomor működését felfüggeszti a szervezet. Ezért van az, hogy ha hirtelen sokat vagy túl zsírosat eszünk, úgy érezzük, mintha kő lenne a gyomrunkban, és mintha az emésztésünk megállt volna – hiszen meg is áll.

A zsírokat egy olyan enzim bontja (lipáz a neve), mely a hasnyálmirigy terméke, és az epe aktivizálja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epeváladék álljon rendelkezésre a táplálék bontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen.

Az ebéd utáni tea javasolt fogyasztása

Bőséges étkezés után, puffadásra és gyomorrontásra napi egy csészével ajánlott fogyasztani, étkezés után. Rendszeres emésztési problémák esetén fogyasztása kúraszerűen javasolt: első héten naponta, második héten kétnaponta, harmadik héten kétszer. A teát reggel, éhgyomorra fogyasszuk! Lassú bélműködésre heti két csészével ajánljuk. Nem ajánlják azok számára, akiknek 3 mm-nél nagyobb epekövük van.

Még több Gyuri bácsi:

2017-es egészségnaptár Gyuri bácsi tanácsaival

Gyuri bácsi úgy irtja a parlagfüvet, hogy teát készít belőle

Gyuri bácsi nagymamája megjósolta, hogy füvesember lesz belőle

Címfotó: Wikimedia Commons

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.