Életmód

90 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Munkásságát 2018-ban, a március 15-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.
Korábban a témában:

A népgyógyászat és Szabó György neve elválaszthatatlanul összeforrott a mai magyar köztudatban. A bükki füvesember több évtizede azon munkálkodik, hogy munkájával, tudása legjavával segítse azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódok iránt. Gyerekkora óta járja az erdőt, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Élete, munkássága

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A gyógynövények gyógyhatásainak, egészségmegőrző erejének széles körben történő megismertetését a 2000-es évek elején kezdte. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzettolvasható a Wikipédián.

Gyógyteái számtalan betegségre nyújtanak enyhülést, könyvei, előadásai roppant népszerűek a természetbarát közönség köreiben. Az ő kezdeményezésére jött létre a nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok, mely évek óta több ezer gyógynövénybarátot vonz Gyuri bácsi otthonába, a Bükk egyik legszebb kis falujába, Bükkszentkeresztre. Gyógynövénytúráira évek óta többszörös a túljelentkezés.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi[/caption]

Tevékenységét többször elismerték

2011-ben a Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli főiskolai tanári címet adományozott neki, 2012-ben életműve elismeréseként megkapta a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által létrehozott Természetgyógyászatért díjat, 2013-ban pedig a Fleischmann Rudolf Díjat, valamint a Magyar Örökség Díjat. 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díj közönségdíját, 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért díját, 2016-ban pedig a Magyar Konyha Termelői Díját vehette át. 2015-ben a Milánói Világkiállításon lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával együtt képviselte hazánkat. Munkásságát 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

90. születésnapján gratulálunk az ország Gyuri bácsijának. Isten éltesse őt erőben és egészségben még sokáig.

Kiemelt kép: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.