Életmód

90 éves Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Munkásságát 2018-ban, a március 15-i nemzeti ünnepen a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

A népgyógyászat és Szabó György neve elválaszthatatlanul összeforrott a mai magyar köztudatban. A bükki füvesember több évtizede azon munkálkodik, hogy munkájával, tudása legjavával segítse azokat az embereket, akik nyitottak a kiegészítő gyógymódok iránt. Gyerekkora óta járja az erdőt, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Élete, munkássága

Szabó György Miskolcon született 1928. április 15-én. Édesapja iparosember, édesanyja háztartásbeli volt. Az elemi és polgári iskolák elvégzését követően könyvkereskedői képesítést szerzett, és a könyviparban helyezkedett el. 1988-ban nyugdíjba vonult. Idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A gyógynövények gyógyhatásainak, egészségmegőrző erejének széles körben történő megismertetését a 2000-es évek elején kezdte. 2010-ben fitoterapeuta oklevelet szerzettolvasható a Wikipédián.

Gyógyteái számtalan betegségre nyújtanak enyhülést, könyvei, előadásai roppant népszerűek a természetbarát közönség köreiben. Az ő kezdeményezésére jött létre a nyaranta megrendezett Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok, mely évek óta több ezer gyógynövénybarátot vonz Gyuri bácsi otthonába, a Bükk egyik legszebb kis falujába, Bükkszentkeresztre. Gyógynövénytúráira évek óta többszörös a túljelentkezés.

Fotó: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Tevékenységét többször elismerték

2011-ben a Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli főiskolai tanári címet adományozott neki, 2012-ben életműve elismeréseként megkapta a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által létrehozott Természetgyógyászatért díjat, 2013-ban pedig a Fleischmann Rudolf Díjat, valamint a Magyar Örökség Díjat. 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díj közönségdíját, 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért díját, 2016-ban pedig a Magyar Konyha Termelői Díját vehette át. 2015-ben a Milánói Világkiállításon lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával együtt képviselte hazánkat. Munkásságát 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

90. születésnapján gratulálunk az ország Gyuri bácsijának. Isten éltesse őt erőben és egészségben még sokáig.

Kiemelt kép: Facebook/Szabó Gyuri bácsi

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik