Mozaik

Megérkezett az első ritkaság a tatai vadludakhoz

Getty Images
Getty Images

Ritkaságnak számító kis liliket videóztak a naszályi Ferencmajori-halastavakon, írták pénteken a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői a Facebookon.

Mint a posztban fogalmaztak, a fokozottan védett madár ritka vendége a Tatai Tavak Ramsari Területnek, így a madarászoknak mindig nagy öröm megpillantani őt.

Az MME adatbázisa szerint a kis lilik kisszámú őszi és tavaszi átvonuló Magyarországon. A XX. század elején még viszonylag gyakori volt, de a ’40-es években állománya gyakorlatilag összeomlott, azóta csak kisebb csapatai jelennek meg évente hazánkban, elsősorban a Hortobágyon. Ezek az egyedek Skandináviából érkeznek hozzánk. Az észak-európai populáció nagyon sérülékeny, a költőhelyen jelentős természetvédelmi erőfeszítéseket tesznek a faj védelmében.

Magyarországnak is kiemelt feladata, hogy a hazai pusztákon nyugalmat és megfelelő táplálkozóhelyeket találjanak nálunk megpihenő példányai. Az őszi nagylilik-csapatokban is megjelenik egy-egy egyede, ezek az orosz állományból sodródnak hozzánk a népes vadlúdcsapatokkal. Az ilyen egyedek a vadászat által rendkívül veszélyeztetettek, mert könnyen összetéveszthetők vadászható rokonukkal, olvasható az MME honlapján.

A Tatai Vadlúd Sokadalom hivatalos oldalán azt írják, az Öreg-tavon éjszakázó vadludak száma mostanra megközelítette a 47 ezret.

A koronavírus-járvány miatt idén minden eddiginél jobb minőségben és jobb pozícióból követhetjük webkamerán az Öreg-tavon zajló eseményeket.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik