Mozaik

Kolibrinek hitt vándorlepke lett az Év Rovara 2021-ben

Getty Images
Getty Images

Három egymástól nagyon távol álló rovarra lehetett voksolni a 2021-es Év Rovara szavazáson.

A Magyar Rovartani Társaság arról írt, a rovarok osztálya elképesztően változatos csoport, a több mint egymillió ismert faj között rengeteg olyan akad, amelynek alakja, színezete, életmódja meghaladhatja a képzeletünket. Vannak persze ismerősök is, róluk azt gondoljuk, könnyen besoroljuk őket valamilyen megszokott társaságba.

Ám a látszat néha csal: e fajok olyan állatokra hasonlítanak, amelyekkel egyáltalán nem állnak rokonságban. A hasonlóság néha a hasonló életmód következménye, de lehet a védekezés egyik módja is. Idei jelöltjeik tehát becsapósak voltak.

A múlt héten ki is hirdették az eredményt, a kezdeti szoros küzdelem után az egyik jelölt nagyon elhúzott a többitől és a majdnem hatezer beérkező szavazat jelentős részét megszerezte magának, így a szavazás nyertese végül:

a kacsafarkú szender.

Getty Images

A Magyar Madártani Egyesület azt írja róla honlapján, bár rovar, sokan kolibrinek nézik a kacsafarkú szendert, és életmódja, megjelenése valóban nem kevésbé különleges, mint e levegőben lebegő, nagy energiaigényüket nektárfogyasztással fedező madaraké.

A kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) potrohán egy szembetűnő pamacs található, amely a levegőben történő kormányzásban segíti az állatot és erről kapta magyar nevét is. Latin elnevezésének első tagjából pedig arra következtethetünk, hogy a lepkékre jellemző pödörnyelv ennél a fajnál kifejezetten hosszúra nőtt. Ennek segítségével a levegőben lebegve táplálkozik, virágokból nektárt nyalogat, írják a cikkben.

Kapcsolódó
Kacsafarkú szender, a kolibrinek hitt vándorlepke
Életmódja, megjelenése valóban nem kevésbé különleges, mint a levegőben lebegő, nagy energiaigényüket nektárfogyasztással fedező madaraké.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik