Mozaik

Sir David Attenborough új sorozatának már az előzetésétől is libabőrözünk

Mint a legtöbbünknek, úgy Sir David Attenborough világhírű természettudósnak is alkalmazkodnia kellett a koronavírus-járvány miatt kialakult új világhoz. A 93 éves szaktekintély London dél-nyugati részén található otthonában húzta meg magát az elmúlt hónapokban, itt vette fel a narrációt is új sorozatához.

Aki viszont megtekinti a Perfect Planet című remekművet, az olyan távol érezheti majd magát Londontól, amennyire csak lehet.

Az ötrészes dokumentumfilmben virtuális utazást tehetünk a Bahamákra, az oroszországi Kamcsatkára és még a Galapagosz-szigetekre is.

Ez első hallásra nem is olyan különleges Sir David Attenborough korábbi alkotásaihoz képest, de a természetfilmes ezúttal a természeti erőkre, az időjárásra, a napenergiára, a vulkánokra, az óceáni áramlatokra fókuszál, hogy miként teremtenek azok életet és miként alkalmazkodik az élővilág a környezeti változásokra.

A sorozat nyitányán a vulkánok hatásairól tudhatunk meg többet. Ebben a részben a barátságtalannak tűnő, de kis flamingók tízezreinek otthont adó tanzániai Nátron-tóval is megismerkedhetünk az isten hegyeként emlegetett Ol Doinyo Lengai aktív vulkán árnyékában.

A helyszínen először készültek felvételek drónokkal. A flamingók a tavon építenek sárszigetecskéket fészkeiknek, amelyeket a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudnak megközelíteni, ugyanis ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is.

A flamingós jelenet az egyik leghihetetlenebb, amit valaha láttam a televízióban. Gyönyörűen filmezték le drónokkal, a képek kitörölhetetlenül beépülnek az elmébe. Rendkívüli

– mondta Sir David Attenborough.

Hozzátette azt is, jelenleg 1500 aktív vulkán található a bolygón, és nélkülük mi sem lennénk. Ezek ugyanis a Föld építészei, vulkánok nélkül nem lennének óceánok és talaj sem.

Sir David Attenborough a sorozat kapcsán arról is beszélt, háromszor annyi ember él már a bolygón, mint amikor elkezdett televíziózással foglalkozni. A legfontosabb az, hogy felismerjük a problémát.

A novemberi amerikai elnökválasztásról azt mondta, Amerika a legerősebb ország a bolygón és hatalmas befolyása van mindenre. Amikor kiderült, hogy Joe Biden nyert, hangosan ünnepelt, amit korábban még sosem csinált. Mindezt azért, mert az új elnök megígérte, visszacsatlakozik a párizsi klímaegyezményhez.

Arra a kérdésre pedig, hogy hová utazna el a járványt követően, ahol még korábban sohasem járt, a természettudós úgy felelt:

Közép-Ázsiába, a Góbi-sivatakba. De ott nincsenek állatok, csak fosszíliák, úgyhogy valószínűleg nem küldenek oda!

A sorozat előzetese pedig itt megtekinthető:

Kapcsolódó
Torokszorító, mégis reményt kelt David Attenborough tanúvallomása
Kijózanító pofonnal ér fel a világhírű természettudós új filmje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik