Mozaik

Svédországban nincs karácsony Donald kacsa nélkül

Minden országnak más és más karácsonyi tradíciói vannak. Ausztriában a gyerekek félnek a krampusztól, a katalán betlehemek alapvető tartozéka egy éppen a dolgát végző férfi, Svédországban pedig a lakosság 40 százaléka Donald kacsát néz szenteste, írja az Atlas Obscura.

1959 óta délután három órakor az állami televízióban levetítik a Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul című mesét, ami magyarra fordítva nagyjából annyit jelent: Donald kacsa és a barátai boldog karácsonyt kívánnak.

Svédországban évtizedekig csak két csatorna volt elérhető, és ez volt az egyetlen időszak az évben, amikor az emberek Disney-mesét nézhettek a képernyőkön.

A hagyományról pedig a XXI, században sem tudnak lemondani, valósággal a mese függőjévé váltak. 2016-ban például 28 százalékkal zuhant be a műsor ideje alatt a mobilinternet használata és 16 százalékkal kevesebb riasztás érkezett a sürgősségi szolgálatokhoz is.

A mese ugyanakkor nem csak egyszerű szórakozás, kulturális jelentőséggel bír. A svéd családok nem veszik fel a mesét vagy nézik későbbi órákban online a Donald kacsát. Nem esznek és nem is főznek közben, a csendet pedig csak a kedvenc jeleneteken való nevetés töri meg az otthonokban.

És mivel már mindenki számtalanszor látta a rajzfilmet, valójában nem is a tartalma a lényeg, hanem az, hogy a szeretet ünnepén együtt van a család és közösen nézi évről évre ugyanazt a műsort, ezzel is az összetartozást jelképezve.

Ha valakinek kedve támadt volna Donald kacsát nézni, akkor itt meg is teheti:

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik