Mozaik

Magyarország több pontján is rengett a föld

Törmelékek Sziszekben (Sisak) 2020. december 28-án, miután 5,2-es erősségű földrengés volt Horvátország középső részén. MTI/AP
Törmelékek Sziszekben (Sisak) 2020. december 28-án, miután 5,2-es erősségű földrengés volt Horvátország középső részén. MTI/AP
A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt.

December 29-én dél körül újra rengett a föld. Hétfőn Horvátországot rázta meg 5,4-es erősségű rengés, most a rengés epicentruma ismét Horvátországban volt, a Richter-skálán 6,3-as erősségű, írta az Időkép.

A portál nak több olvasó küldött észlelést a rengésről, Szombathelyről, Kaposvárról, Szekszárdról, Balatonszemesről és Budapestről is. Volt aki azt írta, hogy

szó szerint kilengett az épület.

A Sokszínű vidék sok olvasója a Facebookon erősítette meg a rengés tényét.

Cikkünket frissítjük.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, ahol több épület is összedőlt. Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek. (MTI)

Legújabb (15.01 óra):

A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett.

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Frissítés (16.00 óra):

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába. “Ez egy igazi tragédia” – mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Frissítés (20.43 óra)

Az Index.hr hírportál jelentése szerint további öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért. Egy újabb holtest is előkerült a romok alól, a férfit egy templom temette maga alá a Sziszek melletti, Zazina faluban. Nem kizárt, hogy további áldozatok is vannak.

Huszonhat sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük hatot súlyos sérülésekkel. Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Negyven beteget átszállítottak Zágrábba. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

Frissítés (20.58 óra)

Az afrikai kőzetlemez évente néhány milliméteres sebességgel préselődik az eurázsiai kőzetlemezhez, ez okozta a környéken hatalmasnak számító keddi földrengést. Ekkora elmozdulás nem maradhat folytatás nélkül, a következő napokban, hetekben érdemi utórengésekre számíthatunk, hazánk közelében pedig még a Kárpát-kanyar okozhat hasonló meglepetéseket

– nyilatkozta a 24.hu-nak Dr. Timár Gábor geofizikus, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Ami a mai Magyarországot illeti, az elmúlt több mint ezer évben nincs tudomásunk komolyabb mozgásokról. A legerősebb hazai földrengés Komáromot sújtotta 1763-ban: komoly pusztítást okozott, de valószínűleg nem érte el a 6-os magnitúdót.

Kapcsolódó
Jó, ha tudjuk: folyamatosan reng a Föld
Gyakorlatilag óránként érkeznek jelentések földrengésekről világszerte. Magyarországon évente 100-120 rengést észlelnek a szakemberek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik