Mozaik

50 év alatt drasztikusan csökkent a cápák és a ráják száma

Wikipedia/terry gross
Wikipedia/terry gross
Kutatók szerint a tengerekben élő két faj több mint háromnegyedének állománya veszélyeztetett.

Több mint 70 százalékkal csökkent a cápák és ráják száma a tengerekben az elmúlt 50 év alatt – állapította meg a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportja a Nature című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

Kapcsolódó
Cápát videóztak a horvát üdülőváros partjainál
Röviduszonyú makócápa az Adriában.

A Nathan Pacoureau vezette szakértői csoport szerint a tengerekben élő cápa- és rájafajok több mint háromnegyedének állománya veszélyeztetett.

Három cápafajt – az óceáni fehérfoltú cápát (Carcharhinus longimanus), a csipkés pörölycápát (Sphyrna lewini) és a kalapácsfejű cápát (Sphyrna mokarran) már akutan fenyegeti a kihalás veszélye. Ennek oka elsősorban a túlhalászat.

A halászok által kifogott cápák és ráják száma ezen állatok összpopulációját tekintve 1970 óta a 18-szorosára növekedett.

Ez a fajok első globális elemzése – közölték a szerzők. Pacoureau és kollégái többek között számos regionális adatot használtak, erre alapozva becsülték fel 18 cápa- és rájafaj populációjának 1970 és 2018 közötti változását.

Emellett elemezték mind a 31 cápa- és rájafaj kihalási kockázatát.

A kutatók szerint a kormányoknak világszerte sürgősen intézkedéseket kell hozniuk a fajok kihalásának megakadályozása érdekében. Felső korlátokat kell bevezetni a kifogható mennyiségekre vonatkozóan, hogy az egyes állományok képesek legyenek helyreállni.

Kapcsolódó
Kihalási válság fenyegeti a Föld növény- és állatvilágát
Ha elveszítjük a biológiai sokféleséget, azzal tönkretesszük az embert életben tartó hálózatot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik