Mozaik

Igazi halritkaság akadt horogra a Mosoni-Dunában

Írásban fordult a Magyar Haltani Társasághoz egy horgász, miután Győrben, a Mosoni-Duna belvárosi szakaszán találkozott egy számára szokatlan hallal, aminek az azonosításában kért segítséget.

A horgász arra gondolt, hogy esetleg nyúldomolykót talált, de a társaság válasza szerint nem az, mivel annak az oldalvonalán nem lehetne több 53 pikkelynél, ezen viszont 63 számolható.

Egyéb jellegzetességeit, így az alsó állású szájat, a megnyúlt, de vaskos testet, a hosszanti pikkelysorok és az úszósugarak számát figyelembe véve azt állapítottuk meg, hogy a hal egy fiatal gyöngyös koncér (Rutilus meidingeri). Gratulálunk a ritka fogáshoz, és köszönjük az új adatot

– írták válaszukban.

A fogás azért is számít rendkívül különlegesnek, mert hazánkban a gyöngyös koncér körülbelül olyan ritka, mint a fehér holló.

2016-ban egy akkor tizedik osztályos diák, Szalai Gábor a Dunakilitinél épült vízlépcső felvizén horgászva fogott egy példányt belőle. A feol.hu akkor azt írta,

a faj mindössze három ausztriai tóban maradt fenn, ezeken kívül csak a Duna osztrák szakaszán él egy kisebb állománya. Utóbbi levándorló példányai nagy ritkán az alsóbb szakaszokon is megjelennek, de nálunk eddig csupán egyetlen példányát azonosították, 1998-ban Dunakilitinél. Most, az ifjú horgásznak köszönhetően azonban kiderült, hogy Magyarországon is előfordul néha.

Bizonyítottan tehát legutóbb öt éve láttak gyöngyös koncért idehaza, azelőtt pedig közel két évtizedig nem találkoztak vele.

Kapcsolódó
Döbbenetes fotó készült egy túlméretes halat nyeldeklő kockás siklóról
Az önkéntesek összesen 3 967 új feltöltést küldtek be az MME honlapjára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik