Mozaik

Ez a gyógynövény szándékosan elbújik az emberek elől

Yang Niu / Current Biology
Yang Niu / Current Biology

Egyre nehezebb rátalálni egy gyógynövényre a délnyugat-kínai Hengduan-hegységben, írja a National Geographic.

A lap cikke szerint a rövid szárú, három-öt zöld levéllel rendelkező Fritillaria delavayi évente hoz csak egy élénk sárga színű, tulipán formájú virágot. De ez a virág az utóbbi években elkezdett erősen szürkülni és barnulni a tudósok szerint azért, mert a növény úgy fejlődik genetikailag, hogy elrejtőzzön legfőbb ragadozójától, az embertől.

A Current Biology című tudományos lapban megjelent tanulmányban kínai és brit szakértők megállapították, azokon a területeken, ahol a fajt jelentősebb mennyiségben gyűjtik, nagyobb eséllyel bújik el az emberi szempárok elől.

Bár egyes növényekkel kapcsolatban bizonyított tény, hogy alacsonyabbra nőnek, ha túlaratják azokat, a kínai orvoslásban megfázás és tüdőbajok ellen használt gyógynövény az első példája annak, amikor egy veszélyeztetett faj megpróbál beolvadni a környezetébe.

A Fritillaria delavayi kétezer éve a kínai orvoslás része, de egyre nagyobb igény mutatkozik rá, mert ahogy csökken az állománya, még nagyobb kincsnek tekintenek rá. A növény virágaiból egy kilogramm úgy 150 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, de ekkora mennyiség összegyűjtéséhez 3500 példány növényre van szükség.

A Fritillaria nemzetségéhez tartozó fajok egy részét lehet termeszteni is, de a delavayi magas, hideg területeken él és a száraz levegőt szereti, amit nagyon nehéz leutánozni mesterséges környezetben. Ráadásul a fogyasztók szerint a vadon termő gyógynövény hatásosabb is, de erre nincs tudományos bizonyíték Yang Niu, a tanulmány egyik szerzője szerint.

A felfedezést, hogy a virág nemes egyszerűséggel el akar bújni az emberek elől, a legtöbb független szakértő is áttörő jelentőségűnek értékelte azzal kapcsolatban, miként lehet hatással az emberi tevékenység egy-egy faj színezetére is akár.

Kapcsolódó
12 kincset érő gyógy- és fűszernövény a hűvös napokra
A házi patika nélkülözhetetlen növényei, gyógyhatású, finom teák "ízfokozói" a hűvös napokon is.
Olvasói sztorik