Mozaik

Az ezredforduló óta nem telelt ilyen sok kék galamb a Kis-Sárréten

Getty Images
Getty Images

A kék galambok rendszeres téli vendégek a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, de az ezredforduló óta nem láttak olyan sokat belőlük itt, mint az idén.

A park honlapján közzétett írás szerint a kék galamb a főként városokban élő parlagi galambhoz hasonló méretű madár, tollazata kékesszürke színű, nyakát csillogó, zöldes folt díszíti, szárnyán két kisebb fekete sáv húzódik. Ilyenkor télvíz idején kisebb-nagyobb csapatokba verődve keresi táplálékát. A csapatok éjszakázásra is összeverődnek egy-egy alkalmas pihenőhelyen, általában kisebb pusztai erdőfolton, legtöbbször akácosokban.

Kapcsolódó
78 év után először láttak kékszemű galambocska fiókát
Mostanáig 18 élő példány élt bizonyítottan belőlük a Földön.

Mint írják, a faj Európa nagy részén megtalálható, de Nyugat-Ázsiában, valamint Afrika észak-nyugati területein is fészkel. Faodvakban költ, évente öt-hat alkalommal.  Az odú mélyén a hevenyészett fészekben két tojást rak, melyből 16-17 nap után kelnek ki a fiókák. A többi galambféléhez hasonlóan utódaikat eleinte begytejjel etetik a szülők. Fő táplálékukat a különböző fűfélék magjai, valamint egyéb gyommagvak képezik. Az öreg, odvas fák meghagyásával elősegíthetjük a faj megtelepedését.

Hazánkban elsősorban a hegyvidéki bükkösökben fészkel, de kisebb számban előfordul domb- és síkvidéken is. A Kis-Sárréten alkalmi fészkelő, a 2000-es évek elején több alkalommal is költött néhány pár egy nemes nyárfaerdőben, fekete harkály vájta odúban.

Rövidtávú vonuló, de az állomány egy része áttelel, főleg az Alföld déli részén. Az utóbbi évek enyhe teleinek is köszönhetően növekszik a telelőállomány. A Kis-Sárréten telelő példányok nagy része valószínűleg a közeli Erdélyi-szigethegységből érkezik.

A Kis-Sárréten az elmúlt években három telelőhelyet ismertek a biharugrai és a mezőgyáni pusztákon, idén azonban újabb két éjszakázóhelyet találtak, közel az országhatárhoz.

Így az öt éjszakázóhelyen az elmúlt napokban összesen 750 példányt számoltak, ami az utóbbi két évtizedben ez a legmagasabb szám.

Kapcsolódó
Csapatokban állomásoznak a bütykös ásóludak a baranyai halastavakon
A korábban ritkának számító faj egyre gyakoribb előfordulására lehet számítani a jövőben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik