Mozaik

Ez a világ leghosszabb helyneve

Flickr / itravelNZ
Flickr / itravelNZ

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu.

85 karakterrel ez a világ leghosszabb nevű helye a Földön, írja az Atlas Obscura.

Az Új-Zéland Északi-szigetén található dombot Tamatea, a legendás Maori felfedező után nevezték el, aki rengeteget utazott a térségben.

Flickr / Archives New Zealand

Munkássága előtt tisztelegve viszont a maorik úgy döntöttek, a dombot a nevéből kiindulva egy komplett mondattal nevezik el.

A 85 karakteres helynév magyarra fordítva nagyjából annyit tesz,

a csúcs, ahol Tamatea, az ember nagy térdekkel, a hegyek megmászója, a földnyelő, aki folyton utazott, orrfuvolával játszott a kedvesének.

Flickr / itravelNZ

Bár a hivatalosan bejegyzett helynév 85 karakterből áll, vannak más nevei is a köznyelvben. Ilyen például a 105 karakteres Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu. Ennek jelentése:

a szerelmének orrfuvolán játszó Tamatea hegye, akit messziről fújt ide a szél, hasított pénisszel, hegyeket mászva koptatta térdét, a Földre esett és bejárta a szárazföldet.

Valójában mindegy is, hogy 85 vagy 105 karakter, mindkettő világrekordnak számít, és a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Ennek köszönhetően pedig természetesen számos turista és nyelvész látogat el ide évről évre.

Kapcsolódó
Ez Magyarország leghosszabb nevű települése
Budapesttől alig 67 kilométerre fekszik egy 16 betűs falu.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik