Mozaik

120 hektáron pusztított a tűz a fonyódi berekben

MTI/Varga György
MTI/Varga György
A lángok olyan magasra csaptak, hogy azt az északi partról is lehetett látni.

Szombaton későn délután kigyulladt a nádas Fonyódnál. A Fonyód és Balatonfenyves közötti területen lévő 150 hektáros nádas, bozótos területből az első híradások szerint 20 hektárt érintett a tűz, főként Fonyódon a Turul utca környékét.

A lángok megfékezésére nyolc helyről érkeztek hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók. Az oltásához először a keszthelyi, a siófoki, a marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltókat riasztották, később erősítésre volt szükség, így kaposvári, zalakarosi, valamint pacsai egységek is bekapcsolódtak a munkába, akik több oldalról támadva oltották a tüzet.

A lángok olyan magasra csaptak, hogy azt az északi partról is lehetett látni, közben pedig a füst egyre nagyobb területet borított el.

Az Országos Katasztrófavédelmi este fél 12 körül közölte: a tűzoltók megakadályozták a tűz továbbterjedését északi, keleti és déli irányban Fonyód külterületén.

A Balatonboglár – Balatonlelle Önkormányzati Tűzoltóság Facebook bejegyzése szerint a rendőrség és a polgárőrök is segítették munkájukat.

Az egységek eloltották a tüzet Fonyód külterületén, ahol szombaton délután kapott lángra a nádas. Mintegy százhúsz hektáron égett le a terület

– közölte február 28-án hajnali 3 óra tájékán hivatalos oldalán a Katasztrófavédelem.

Legutóbb 2019. áprilisában történt hasonló, még nagyobb tűzeset, amikor több száz hektáros területen égett a nádas Fonyódnál, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon, amit csaknem 24 órán át tartó megfeszített munkával sikerült eloltani. Akkor szakértők úgy vélekedtek, hogy legalább 4-5 év szükséges, míg visszaáll a természet normális rendje a fonyódi berekben.

Kapcsolódó
Döbbenetes károkat okozott a tűzvész a fonyódi berekben
Szakértők szerint legalább 4-5 év szükséges, míg visszaáll a természet normális rendje a területen.

A szombati tűz okairól egyelőre nincsenek hivatalos információk. A vélhetően hatalmas természeti károk felmérése több napot vehet igénybe.

A Csodálatos Balaton videón is megmutatta a hatalmas pusztítást.

Kapcsolódó
Apokaliptikus tájat hagyott maga után a fonyódi berektűz
Elképesztő fotókat készített Németh Levente.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik