Mozaik

30 éves a szilvásváradi lipicai ménes legidősebb lova

szilvásváradi állami ménesgazdaság
szilvásváradi állami ménesgazdaság
107 csikójából 90 született fajtán belül, közülük 52 az állami ménesgazdaságnál.

Ünnepnap volt március 17-én a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságban. Napra pontosan 30 esztendeje született az intézmény legidősebb lova, a lipicai Incitato XIV-Banán. Az állat a fajta kiváló reprezentánsa, igazi teljesítménylóként számos fogathajtó világversenyen vett részt.

Kapcsolódó
Festői látvány a Szilvásvárad határában legelésző lipicai ménes
Az állami ménesgazdaság célja, hogy a lovasoktatás és -kutatás hazai központja legyen.

Szilvásvárad 1950 óta a lipicai lótenyésztés hazai fellegvára és ikonikus jelképe, ma az állami ménesgazdaság európai összehasonlításban is előkelő helyet foglal el.

Banán, az ünnepelt ló a XIV. törzsmén a szilvásváradi lipicai törzsménesben. A barokk jegyeket erősen magán viselő mén, rendkívül szép mozgáskultúrával rendelkezik, amelyet apai és anyai örökségének köszönhet. Apja a díjlovagló szakágban öregbítette jó hírét, anyai nagyapja attraktív mozgást örökített, amelyet Pluto XXVI -tól örökölt, aki Kádár László híres ötös fogatának volt a tagja, olvasható a ménesgazdaság weboldalán.

szilvásváradi állami ménesgazdaság

Banán 1998-ban, Bozsik József négyesfogatában Rómában, a lovas világjátékok keretében, a világbajnokság díjhajtás versenyszámban bronzérmet szerzett a négyesfogat tagjaként. Egy évvel később 1999-ben Dallos Andor fogatában, féltestvérével, Popey-jel a kecskeméti kettesfogathajtó világbajnokságon 5. helyezett lett díjhajtásban, ugyanabban az évben a magyar kettesfogat hajtó országos bajnokságon a bronzérmet szerző csapat tagja volt.

A franciaországi Saumurból Dallos Andor hajtásával, a kettesfogat díjhajtás versenyszámban aranyérmet szerzett.

Ivadékai – 107 csikójából 90 született fajtán belül, közülük 52 született az állami ménesgazdaságnál – remekül szerepelnek a hazai és nemzetközi fogatversenyeken, közülük többen kiváló fedezőmének. Jelenleg öt lánya kapott törzskanca besorolást a szilvásváradi törzsménesben.

Banán Dallos Andor fogatában teljesedett ki, és mutatta meg tehetségét, küzdőképességét. Dallos Andor volt igazgató neve mellett mindenképp meg kell említeni két ménesgazdasági dolgozót, Galló Jánost mint segédhajtót, Banán jelenlegi gondozóját, és Lőrentei Emesét, akik áldozatos munkájukkal segítették és segítik az „öregurat” a mindennapokban.

Kapcsolódó
Téli mesevilágba röpítenek videón a szilvásváradi lipicai lovak
Ezek az állatok a jövő bajnokait hordják a szívük alatt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik