Mozaik

Egy nap alatt 113 bagoly tetemét szedték össze az Alföldön

monoki ákos/hnpi
monoki ákos/hnpi
A baglyok mellett 6 egerészölyv és 1 karvaly teteme került elő.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az intenzív közúti forgalom miatt évente elpusztult védett állatfajokról a Természetvédelmi Őrszolgálat évek óta rögzíti az elütési adatokat. Az adatok szerint a nappali ragadozómadárfajok mellett igen nagy számban pusztulnak el baglyok is, elsősorban a 4-es számú főúton, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán, ahol Monoki Ákos, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársa összegezte az idei tapasztalatokat.

Kapcsolódó

A szakember beszámolójában azt írja, hogy

2021. március elején egyetlen nap alatt a 4-es számú főút 113-178 km szelvényei között, 65 kilométeres szakaszon összesen 113 elütött bagoly tetemét vagy maradványait azonosította a Természetvédelmi Őrszolgálat, melyek közül 89 gyöngybagoly, 23 erdei fülesbagoly és 1 kuvik volt.

Ezek a madarak 2020. december-2021. március között, bő három hónap alatt, a közúti forgalomban elgázolt példányok. A baglyok mellett 6 egerészölyv és 1 karvaly teteme került elő.

Az azonosított tetemek csak egy része volt alkalmas további vizsgálatokra. Közülük 45 példány gyöngybagoly második éves, azaz 2020-as költésből származó egyed volt, 11 példány ettől biztosan öregebb. 18 erdei fülesbagolyból 10 példány hím és 8 tojó volt, melyek mindegyike második éves, azaz 2020-as költésből származó egyed, a kuvik szintén második éves példány volt

– összegzett Monoki Ákos.

A felmért útszakaszon a legtöbb elütött bagoly Kisújszállás és Karcag között került elő. A felmérést követő napon, ugyanitt Kisújszállás közelében máris újabb, frissen elütött gyöngybagoly került elő.

monoki ákos/hnpi

Miért tartózkodnak a baglyok a közutak közelében?

  • A közutak rézsűje kedvező mikroklímájú és mindig vízmentes élőhelyet nyújt a baglyok legfőbb táplálékállatainak, a kistestű rágcsálóknak, mint például a mezei pocoknak.
  • A gabonafélék közúti szállítása közben rendszeresen szóródnak el gabonaszemek, kisebb nagyobb mennyiségben, ami a rágcsálókat az úttestekhez vonzza.
  • Az autósok elképesztő mennyiségű hulladékot, ételmaradékot szórnak szét az utak mentén, ami szintén folyamatosan biztosít táplálékbázist a rágcsálók számára.
  • Az utak mentén található fák, bokrosok, cserjesávok ideális kiülőhelyet biztosítanak a baglyoknak, ahonnan könnyen tudnak vadászni, jól átlátják a környezetet és hamar tudják észlelni a nyílt útfelszínen mozgó rágcsálókat.
  • A gyöngybaglyok, mint a közutakon legnagyobb számban pusztuló bagolyfajok ideális fészkelőhelyeket találnak a 4-es főút melletti tanyákon, mezőgazdasági telephelyeken, táplálkozni pedig a legjobb rágcsáló élőhelyekre járnak vadászni, a műutak mellé.

A kuvik és a gyöngybagoly fokozottan védett madárfajok, természetvédelmi értékük 100 ezer forint példányonként. A macskabagoly és az erdei fülesbagoly védett madárfajok, természetvédelmi értékük 50 ezer forint példányonként.

Kapcsolódó
Megvédte címét Magyarország bagolyfővárosa
Idén is Túrkevén számolták a legtöbb telelő erdei fülesbaglyot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik