Mozaik

Hókotrókat vetettek be a nagy havazás miatt a Dunántúlon

Hókotró az Olaszfalu és Bakonynána közötti úton 2021. április 14-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hókotró az Olaszfalu és Bakonynána közötti úton 2021. április 14-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Bakonybélben esett a legtöbb hó, itt 33 centiméteres hóvastagságot mértek. A Mecsekben a nagy mennyiségű hó miatt balesetvélyesek az erdei utak.

A szeszélyes április nem hazudtolta meg önmagát: az április 13-án kezdődött és 14-én tetőző hóesés következtében sok magasabban fekvő területen lett havas a táj.

Méréseik alapján a legmagasabb hóréteg a Veszprém megyei Bakonybélen alakult ki, ott 33 centiméteres hóvastagságot mértek a meteorológusok

– közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

Kapcsolódó
Közel 30 centis a hó a Bakonyban
Előkerültek a hólapátok, karácsonyi a hangulat.

A meteorológiai szolgálat honlapján található térkép szerint a keleti országrészben Kékestetőn van a legvastagabb, 14 centiméteres hótakaró. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Bükkszentkereszten alakult még ki nagyobb hóréteg, ott 8 centimétert mértek.

Nyugat-Magyarországon több településen is kialakult vastagabb hótakaró. Bakonybél mellett a szintén Veszprém megyei Zircen és Hárskúton van a legnagyobb hó, mindkét településen 25 centiméteres vastagságot rögzítettek.

MTI/Máthé Zoltán

Úrkúton 15, a Komárom-Esztergom megyei Csatkán 14, Győr-Moson-Sopron megyében, Sopron brennbergbányai mérőállomáson 10 centiméteres hótakarót jeleztek.

A Mecsekben késő délutánig még kitarthat a havazás, így ott 5 centimétert meghaladó friss hó is hullhat. A Dunazug-hegyvidéken, illetve a Börzsöny és a Mátra térségében napközben 500 méter felett még pár centiméter hó valószínű

– írták az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben.

Veszélyek a Mecsekben

A mecseki erdei utak balesetveszélyessé váltak a hegységben lehullott nagy mennyiségű hó miatt – közölte a Mecsekerdő Zrt. szerdán az MTI-vel.

 

Közleményükben arra hívták fel a természetjárók figyelmét, hogy a fák frissen kifakadt lombja, ágai a nedves hó súlya alatt megtörhetnek, továbbá a széllökések hatására akár egész fák is kifordulhatnak a földből a felázott talaj miatt.

 

Az erdőgazdaság szakemberei folyamatosan figyelik a séta- és turistautakat, erdészeti utakat, és szükség esetén intézkednek a megtisztításukról – írták.

 

Arra kérik a kirándulókat és a környéken lakókat, hogy a balesetek elkerüléséért egyelőre ne menjenek az erdőbe.

Éjszaka az Északi-középhegységben várható további gyenge havazás, illetve északkeleten és a Tiszántúl északi részén is lehet az eső mellett havas eső, hó, de megmaradó hó nem valószínű.

Csütörtökön napközben a záporosabb csapadékgócokból csak a hegyvidéki területek legmagasabb részeire korlátozódóan maradhat meg kevés hó

– tették hozzá.

Kapcsolódó
9 méteres hó magasodik egy izlandi faluban
Az egyik épület második szintjére alig tudtak bejutni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik