Mozaik

Tűzgömbökkel érkezhet a tavasz első meteorraja

Alibey Aydin / Anadolu Agency / AFP
Alibey Aydin / Anadolu Agency / AFP
Előfordulhatnak köztük fényesebb tűzgömbök is.

A Lyridák az év első jelentős meteorraja, mely április 14–30. között aktív. A legtöbb meteort 21-én és 22-én és az azt követő követő éjszakákon láthatjuk, írta a Natgeo.

Kapcsolódó
Tűzgömb hasított át az ország felett
Az égi jelenséget több kamera is megörökítette.

Nagyon sok meteorra nem számíthatunk, óránként legfeljebb 7-8 hullócsillag érkezhet a rajnak nevet adó Lant (Lyra) csillagkép irányából.

A radiáns ugyan egész éjszaka a horizont felett lesz már, ám este igen alacsonyan, az éjszaka második felében emelkedik magasabbra, ilyenkor lesz érdemes a meteorokat meglesni.

A meteorraj csúcsa idején a holdfény igen erős lesz: 67 százalékos megvilágításával jelentősen rontja az élményt, így jó, ha óránként 4-5, ehhez a rajhoz tartozó meteort látunk a maximum hajnalán.

Lyridák

A Lyridák az egyik legrégebbi ismert meteorraj: a kínai csillagászok már időszámításunk előtt 687-ben megfigyelték őket, ám hivatalosan csak 1835-ben készült feljegyzés róluk.

 

A Lyridák a C/1861 G1 (Thatcher) nevű üstökös törmelékéből jött létre, amelyet A. E. Thatcher csillagász fedezett fel még a 19. század második felében, nevét pedig onnan kapta, hogy radiánsa a Lant (Lyra) csillagképben van, azaz a meteorok csóvája a Lant csillagkép felé mutat.

A Lyrida hullócsillagok közepes sebességűek, és előfordulhatnak köztük fényesebb tűzgömbök is.

Kapcsolódó
Érkezik az egyik legaktívabb meteorraj, csak egy a baj vele
Óránként közel 60 hullócsillaggal az Arietidák az egyik legaktívabb meteorzuhany az évben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik