Mozaik

Látogatható lesz Mátyás király szülőháza

Wikipédia
Wikipédia

A tervezett teljes felújítás után látogathatóvá válik Mátyás király kolozsvári szülőháza, de nem tárgyaltak arról, hogy a kincses város egyik legjelentősebb műemlékéből kiköltözzék a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, és az épület teljes egészében múzeummá alakuljon.

Erről Cseke Attila romániai fejlesztési miniszter beszélt egy pénteki kolozsvári sajtótájékoztatón az MTI kérdésére válaszolva.

A miniszter az épületben tett látogatását követően bejelentette, hogy a tárca finanszírozza a Mátyás-szülőház teljes felújítását. Elkészítteti az épület restaurálási tervét és megpályáztatja a felújítás kivitelezését is.

Cseke Attila elmondta: az egyetem vezetőivel folytatott beszélgetésen azt kérte, hogy a felújítás után az épület váljon látogathatóvá, az épületben legyen egy emlékhely, egy kiállítás, mely a ház szülöttjére, Mátyás királyra emlékeztet.

Hozzátette: a tény, hogy a minisztérium költségvetéséből újítják fel a műemléképületet, új perspektívát ad Kolozsvárnak és a helyi magyar közösségnek is.

A miniszter hozzátette: az egyetem továbbra is kiállítási és oktatási célokra használja az épületet. Az oktatási intézmény elköltöztetéséről azért nem tárgyalhatott, mert ez nem az ő hatásköre.

Mátyás király szülőháza jelenleg nem látogatható.

Kapcsolódó
Kolozsvár legrégebbi emeletes házában született Mátyás király
A ház egyik vendégszobájában született meg Mátyás 1443-ban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik