Mozaik

Beindultak a kakasok, megkezdődött a túzokok násza

Lóránt Miklós/KNPI
Lóránt Miklós/KNPI
Ezeknek a madaraknak a természetvédelmi értéke egymillió forint.

Bár még tart a dürgés, a tojásrakás időszaka is elkezdődött a túzokoknál, így a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell mozogni, hívja fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti a Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében.

Április közepére a túzokkakasok már túl vannak az egymás közti rivalizáláson a központi dürgőhelyeken. A tyúkok a párzást követően április második felében kezdik lerakni a tojásaikat.

Lóránt Miklós/KNPI

Az idei tavasz aszállyal indult, az eső későn érkezett meg, ez a túzokokra is kedvezőtlenül hat. Igazán jó költőhely várhatóan kevesebb lesz, mivel a csapadékhiány miatt alacsony a növényzet, száraz a talaj. A költésre alkalmas területeken csoportos fészkelésre lehet számítani.

Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben, talajon fészkel, a költések megsemmisülésének nagyon nagy esélye van. A pótköltések miatt a kakasok dürgése egész májusban, sőt még június elején is megfigyelhető, hiszen nem szalaszthatják el egy esetleges második, vagy akár harmadik próbálkozás lehetőségét.

Mivel megkezdődött a tojásrakás, a túzok költőhelyein mostantól fokozott óvatossággal kell lennünk. A fészkelőhelyül szolgáló gyepeken, szántókon történő közlekedés a fészkelés sikerességét veszélyezteti. A Felső-Kiskunságban Kunszentmiklós, Kunpeszér, Bugyi és Apaj térségében a túzokok viszonylag könnyen megfigyelhetők.

A műutakról ne térjenek le, a nyílt területeken ne közlekedjenek a madarak megfigyelői

– kéri a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Lóránt Miklós/KNPI

Sikeres túzokvédelmi intézkedések

A Kiskunságban mintegy 600-650 példány túzok él. A túzokvédelmi programoknak köszönhetően számuk növekedésnek indult, bár még sok feladat áll a természetvédelmi szakemberek előtt. „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” elnevezésű LIFE Nature pályázat (www.tuzok.hu), keretében, illetve ahhoz kapcsolódóan mintegy 60 km középfeszültségű vezeték került földkábelbe a Felső-Kiskunságban, jelentősen növelve ezzel a túzokok életterét és megszüntetve a felnőtt madarak első számú veszélyeztető tényezőjét; a légvezetékekkel történő ütközést.

A beavatkozás sikerességét jelzi, hogy az idei évben a korábbi légvezetékek környezetében, olyan területeken, ahol korábban egyáltalán nem, vagy csak kisebb létszámú csapatok voltak, már többször figyeltek meg a KNPI szakemberei nagyobb, akár 80 példányt számláló csapatokat dürgési időben.

Lóránt Miklós/KNPI

A dürgő- és költőhelyek zavartalanságának biztosítása szintén kiemelten fontos, ennek ellenére viszonylag sok zavarás éri a túzokokat ebben az időszakban. Az agrár-környezetgazdálkodási program túzokvédelmi intézkedéseivel érintett, illetve a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő területeken a mezőgazdasági művelés a túzok ökológiai igényeihez igazodik; vagyis a szaporodási időszakban itt nem történik művelés. Így csökkenteni lehet a mezőgazdasági gépek okozta zavarást és a tojások, fiókák veszélyeztetését.

A túzok Magyarországon 1971 óta védett, 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

Kapcsolódó
Kvíz: mennyire ismered hazánk nemzeti parkjait?
Melyik nemzeti parkunkban él a világ legnagyobb repülni képes madara, a túzok? És melyik nemzeti parkban fészkel a hazai rétisas és fekete gólya populáció legnagyobb állománya?
Olvasói sztorik