Mozaik

Félénk kalandort fogtak egy keszthelyi áruházban

youtube
youtube
A védett állatot természetes élőhelyén engedték szabadon.

Egy keszthelyi áruház dolgozói a napokban értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságát, hogy egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál, írja a nemzeti park.

Kapcsolódó
Mese Izékéről, a harcos peléről, aki élni akart
A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont rengeteg vadállatnak adja a második esélyt.

Az igazgatóság munkatársai kihelyeztek két élvefogó csapdát, hogy befogják a hívatlan vendéget, de hiába kínáltak fel neki szilvát, diót, a befogó ketreceket elkerülte a szürke bundás rágcsáló.

Végül az üzlet egyik dolgozója egy nagy kosár segítségével megfogta az egyik pelét, miközben átrendezték a raklapokon tárolt lisztes zsákokat. Közben kiderült, nem egy pele jár be a boltba, hanem három.

Sinka Gábor, a nemzeti park tájegységvezető je a befogott állattot elvitte természetes élőhelyére, a lakott területektől kívül egy távoli erdőbe, ahol egy idős bükkfa mellett szabadon engedte.

A pele egyetlen ugrással távozott a kosárból, majd felszaladt a fa törzsére, ahol egy darabig még azt is “eltűrte”, hogy Sinka Gábor rövid videót készítsen róla.

A nagy pele (Glis glis) hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Az állat életének közel felét alvással tölti. Októbertől áprilisig téli álmot alszik, ebben az időszakban egyáltalán nem is táplálkozik.

Kapcsolódó
Értenek a madarak nyelvén a mókusok
Rendkívül sokoldalúak a bájos rágcsálók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik