Mozaik

Értenek a madarak nyelvén a mókusok

Rendkívül sokoldalúak a bájos rágcsálók.

A mókusok nagy túlélők, ezt eddig is tudtuk. A tehetséges akrobaták mindig egy lépéssel a leselkedő veszély előtt járnak, összegyűjtik a csörgőkígyók bőrét, hogy a belőlük nyert illatot a prémükbe dörzsölve egyfajta ragadozó-riasztót szimuláljanak.

Most pedig egy új tanulmány azt is kiderítette, hogy nagyon ügyesek a madarak kommunikációjának a megfejtésében, és azt a maguk javára is fordítják, legyen szó egy veszélyes ragadozómadár felbukkanásáról, vagy épp a zavartalan biztonságukról, írja a Mother Nature Network.

Fotó: Pixabay

A Plos One folyóiratban közzétett tanulmány szerint a mókusok nagy sikerrel támaszkodnak a közösségi médiára, a twiterre, hisz maguk is olvassák és lereagálják a tweeteket, vagyis a madárcsicsergést, ezáltal pedig tudják, mikor érdemes elhagyni az odújuk nyújtotta biztonságos otthont.

Valójában a különleges képességű mókusok nem madárul értenek, hanem a biztonsággal kapcsolatos nyilvános információkat hallgatják le nagyobb sikerrel, mint gondoltuk volna

– mondta Keith Tarvin, a tanulmány társszerzője a The Guardian-nek.

Fotó: Pixabay

Az énekesmadarak és a szürke mókusok nem élnek szimbiózisban,  de ha a mókusoknak madár szomszédjaik vannak, hozzáértő módon értelmezik a csiripelésüket.

A tanulmányhoz a kutatók 67 szürke mókust figyeltek meg Oberlin városának környékén diógyűjtögetés közben. Miután egy ideig tanulmányozták őket, egy rövid hangklipet játszottak le nekik a vörös farkú sólyom hangjával. A mókusok nagyon idegessé váltak, behúzódtak a helyükre – ez egy tipikus védelmi stratégia a rágcsálók körében -, és az eget kémlelték a ragadozó jelenléte után kutatva.

Fotó: Pixabay

Aztán a tudósok énekesmadarak mindennapos csicsergését játszották le nekik, a mókusok pedig visszatértek a táplálkozáshoz, mert immár biztonságban érezték magukat.

A madárcsiripelésnek a biztonság jeleként való felismerése valószínűleg adaptív képességük, mivel a mókusok eközben csökkenthetik éberségi szintjüket, hogy ezáltal növeljék a táplálkozásuk sikerességét

– jegyezték meg a kutatók.

Az erdőben zajlik az élet, kígyók, sólymok, baglyok és egyéb ragadozók veszélyeztetett prédái lehetnek a mókusok, akik a a saját védelmük érdekében a szolgálatukba állítják az énekesmadarak vészjelző rádióadóját, a madárcsiripelést.

Kiemelt kép: Pixabay

Tajcsizó mókusról készült 2018 legviccesebb természetfotója
Kínai harcművész állatot ítélt meg a legjobbnak a zsűri.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik