Mozaik

Megteltek magyar spárgával az üzletek polcai

pixabay
pixabay
Egyre népszerűbb, de még mindig keveset fogyasztunk belőle.

Ezen a héten kerül nagyobb mennyiségben a hazai friss spárga a piacokra, üzletekbe – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy bár egyre népszerűbb ez a zöldség Magyarországon, a fogyasztása még mindig alacsony, így a hazai termelés nagy része exportra kerül.

A spárga hazai termőterülete mintegy 1420 hektár, az évi termésmennyiség 5000 tonna körüli. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (60 százalék) és Csongrád (30 százalék) megyében találhatók, de vannak kisebb ültetvények Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is

– áll a közleményben.

A NAK közleménye szerint a magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön – Németországban, Ausztriában, Svájcban, illetve a skandináv országokban – értékesítik. A magyarországi fogyasztás ugyan az elmúlt években folyamatosan nőtt, de még mindig csak mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga.

Az Európai Unióban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.

Magyarországon a spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart. Az idén – ahogy tavaly is – az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhet meg a szedés.

A NAK közleménye szerint a termelők az előző évekhez hasonlóan munkaerőhiányra számítanak a napokban kezdődő spárgaszedési időszakban, ugyanakkor jelezték: már könnyebb a külföldi szedőmunkások foglalkoztatásának adminisztrációja.

A spárga szedése nagy odafigyelést igényel, mert a spárgarügyek, sípkezdemények rendkívül közel helyezkednek el egymáshoz a földben (fehér spárga), illetve a föld felett is (zöld spárga), ezért a sípok kiszúrásakor, kivágásakor egy rossz mozdulat akár a későbbi termést is tönkreteheti

– olvasható a közleményben.

Kapcsolódó
Nagymamáink gyógyfüves kertje, avagy ízelítő a legértékesebb kerti kincseinkből
Praktikus jó tanácsok kiskertészeknek és a fűszerek szerelmeseinek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik